Skip to main content

Καλπάζει η πανδημία στη Θεσσαλονίκη: Στοιχεία ανά δήμο για κρούσματα και νοσηλείες

Διακόσιοι επιπλέον κάτοικοι του νομού Θεσσαλονίκης σε νοσοκομείο μέσα σε μια εβδομάδα - Τις 657 συνολικά έφτασαν οι νοσηλείες!

Σε νέα άνοδο τα ενεργά κρούσματα και οι νοσηλείες στον νομό Θεσσαλονίκης και την προηγούμενη εβδομάδα, όπως καταγράφεται στην επίσημη εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς τους 14 δήμους.

Πέρα από την έκρηξη σε κρούσματα και κυρίως σε νοσηλείες στον δήμο Θεσσαλονίκης, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και οι δυο αυτοί δείκτες και στον δήμο Λαγκαδά, που από την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε ότι πλήττεται σημαντικά πλέον από την πανδημία, όπως και στον δήμο Θερμαϊκού που εμφανίζει ακόμη αυξητικές τάσεις.

Στους άλλους δήμους παρατηρούνται μικρότερες αυξήσεις και σε ελάχιστους η κατάσταση σταθεροποιείται ή και βελτιώνεται. Ουσιαστικά στους περισσότερους δήμους οι δυο αυτοί δείκτες της πανδημίας (ενεργά κρούσματα και νοσηλείες) δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί.

Ως γενικό συμπέρασμα από την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι οι νοσηλείες, που είναι ένας από τους πλέον κρίσιμους δείκτες της πανδημίας, αυξάνονται και συνεπώς η πίεση στο σύστημα υγείας της περιοχής και ειδικά στα νοσοκομεία γίνεται αφόρητη. Άλλοι 200 Θεσσαλονικείς χρειάστηκαν υγειονομική περίθαλψη λόγω κορωνοϊού την προηγούμενη εβδομάδα.

Προφανώς και καθοριστικά είναι τα νούμερα του κεντρικού δήμου, όμως η κατάσταση αναλογικά δεν είναι πολύ καλύτερη και σε πολλούς άλλους δήμους, παρά τις τάσεις εξισορρόπησης. Κι αυτό επειδή η σταθεροποίηση στους περισσότερους δήμους επιτυγχάνεται στα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων και νοσηλειών που εμφάνισαν τις προηγούμενες εβδομάδες και κυρίως πριν από επτά μέρες.

Προς το παρόν πάντως «αντέχει» το στενό πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς στους τέσσερις δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά) δεν καταγράφεται μεγάλη διασπορά του ιού (πέρσι το αντίστοιχο διάστημα ήταν από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη διασπορά), ενώ και η Καλαμαριά παρουσιάζει σταθερή εικόνα.

Γύρω από το πολεοδομικό συγκρότημα, με εξαίρεση κάποιους δήμους όπου η αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες συνεχίζεται, οι δείκτες έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά όμως επίπεδα, κάτι που δείχνει ότι η διασπορά του ιού συνεχίζεται, χωρίς ευτυχώς «εκρήξεις».

Συνολικά στο νομό από τα 8.759 ενεργά κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας (είχαν αυξηθεί κατά 3.000 μέσα σε μια εβδομάδα) φτάσαμε σήμερα στα 10.520. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα περίπου 1.400 επιπλέον κρούσματα στον κεντρικό δήμο και στα 110 επιπλέον του δήμου Λαγκαδά και του δήμου Θερμαϊκού. Με πάνω από 10.000 ενεργά κρούσματα στο νομό όμως η κατάσταση παραμένει ανησυχητική για όλους, καθώς η κινητικότητα δεν περιορίζεται στα όρια ενός δήμου...

Αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες, από τις 460 της προηγούμενης εβδομάδα (είχαν αυξηθεί σε μια εβδομάδα κατά 84) φτάσαμε πλέον να μετράμε στα νοσοκομεία 657 συμπολίτες μας. Η αύξηση και εδώ οφείλεται κατά πολύ στον κεντρικό δήμο, που κατέγραψε μέσα σε μια εβδομάδα 142 επιπλέον νοσηλείες, πάντα σύμφωνα με την επίσημη εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Η προσθήκη επιπλέον 200 ανθρώπων στα νοσοκομεία της πόλης σε μια εβδομάδα μόνο αμελητέα δεν μπορεί να είναι.

Η συνολική εικόνα της πορείας της πανδημίας στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης είναι η εξής:

-Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Σταθεροποίηση των δεικτών, με τα ενεργά κρούσματα να είναι πλέον 76, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 65 και δυο εβδομάδες πριν 79. Οι νοσηλείες είναι δέκα από οχτώ την προηγούμενη εβδομάδα και 12 δυο εβδομάδες πριν.

-Βόλβης

Σταθερή η κατάσταση με τα ενεργά κρούσματα να σταθεροποιούνται λίγο κάτω από τα 100. Συνολικά αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν 94, ενώ την προηγούμενη 89 και δυο εβδομάδες πριν 54. Οι νοσηλείες παραμένουν επτά όσες και την προηγούμενη εβδομάδα.

-Δέλτα

Αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα και οι νοσηλείες, ωστόσο η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον σταθερή χωρίς νέες εξάρσεις. Τέτοια έξαρση είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν προστέθηκαν 100 επιπλέον κρούσματα στον δήμο. Πλέον τα ενεργά κρούσματα είναι 311, από 289 την προηγούμενη εβδομάδα και 188 δυο εβδομάδες πριν. Οι νοσηλείες είναι 15 (12 και δέκα τις προηγούμενες δυο εβδομάδες).

-Θερμαϊκού

Περίπου 110 νέα ενεργά κρούσματα προστέθηκαν στην περιοχή αυτή την εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν στα 453, από 340 την προηγούμενη εβδομάδα και 207 δυο εβδομάδες πριν. Οι νοσηλείες είναι πλέον 27, από 25 και 18 τις προηγούμενες δυο εβδομάδες.

-Θέρμης

Αυξημένα τα ενεργά κρούσματα και οι νοσηλείες στην περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα είναι αυτή την εβδομάδα 346 (από 321 την προηγούμενη εβδομάδα και 268 δυο εβδομάδες πριν). Οι νοσηλείες επίσης αυξήθηκαν σημαντικά, φτάνοντας στις 26 (από 14 και 17 τις προηγούμενες δυο εβδομάδες).

-Θεσσαλονίκης

Πολύ μεγάλη αύξηση των δυο δεικτών. Τα ενεργά κρούσματα ανήλθαν σε 7.374, δηλαδή περίπου 1.400 περισσότερα από την προηγούμενη εβδομάδα (5.948) και διπλάσια σε σχέση με δυο εβδομάδες πριν (3.524). Ανάλογη και η αύξηση στις νοσηλείες, που πλέον είναι 439 (από 297 και 227 τις προηγούμενες δυο εβδομάδες).

-Καλαμαριάς

Σταθερή η πορεία της πανδημίας για τρίτη συνεχή εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα είναι 113, από 115 και 110 τις προηγούμενες δυο εβδομάδες. Οι νοσηλείες περιορίστηκαν στις έξι από δέκα και εννέα τις προηγούμενες δυο εβδομάδες.

-Κορδελιού – Ευόσμου

Σταθερή και μάλιστα όχι στα υψηλότερα επίπεδα η εικόνα στην περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα είναι 128, μειωμένα σε σχέση με τα 137 της προηγούμενης εβδομάδας και πολύ μειωμένα συγκριτικά με τα 188 δυο εβδομάδες πριν. Οι νοσηλείες παρέμειναν για δεύτερη εβδομάδα σταθερές στις εννέα.

-Λαγκαδά

Μεγάλη αύξηση και των δυο δεικτών στην περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν και έφτασαν στα 506, από 396 την προηγούμενη εβδομάδα και 248 δυο εβδομάδες πριν. Ανησυχητική είναι η αύξηση στις νοσηλείες, που έφτασαν στις 49 (από 30 και 25 τις προηγούμενες δυο εβδομάδες).

-Νεάπολης – Συκεών

Σταθερή η πορεία της πανδημίας στην περιοχή για τρεις εβδομάδες. Τα ενεργά κρούσματα είναι 104 (από 111 και 98 τις προηγούμενες δυο εβδομάδες. Οι νοσηλείες είναι δέκα από επτά και έξι τις προηγούμενες δυο εβδομάδες.

-Παύλου Μελά

Βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες δυο εβδομάδες εμφανίζει η περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα είναι 117, όταν την προηγούμενη εβδομάδες ήταν 142 και δυο εβδομάδες πριν 139. Οι νοσηλείες είναι δέκα (από επτά και έξι τις προηγούμενες δυο εβδομάδες).

-Πυλαίας – Χορτιάτη

Συνεχίζεται η αυξητική τάση κρουσμάτων και νοσηλειών. Τα ενεργά κρούσματα είναι 308 (από 240 την προηγούμενη εβδομάδα και 154 δυο εβδομάδες πριν. Οι νοσηλείες ανήλθαν στις 16 (από ένδεκα και εννέα τις προηγούμενες δυο εβδομάδες).

-Χαλκηδόνος

Σταθερή, στα υψηλά μεν επίπεδα που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δίχως επιδείνωση, η κατάσταση στην περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα είναι 348, από 338 την προηγούμενη εβδομάδα και 214 δυο εβδομάδες πριν. Οι νοσηλείες εμφανίζουν την ίδια εικόνα και έφτασαν στις 17 (από 15 και δέκα τις προηγούμενες δυο εβδομάδες).

-Ωραιοκάστρου

Σταθεροποιείται αλλά στα αυξημένα νούμερα, που άρχισαν κυρίως την προηγούμενη εβδομάδα η περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα είναι 242 (από 228 και 177 τις προηγούμενες δυο εβδομάδες), ενώ οι νοσηλείες είναι 16 (από 15 και 11 τις προηγούμενες δυο εβδομάδες).