Skip to main content

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Έρχονται γενναίες μειώσεις τιμών στα ακίνητα

Τα πάνω-κάτω στην κτηματαγορά φέρνει ο φονικός ιός- Παγωμένο το real estate στη Θεσσαλονίκη με… «εκτιμητική αβεβαιότητα».

Οι εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού και την αβεβαιότητα αναφορικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία διαμορφώνουν νέες συνθήκες, με ενδεχομένως σημαντικές, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, επιδράσεις στην αγορά ακινήτων.

Δεδομένης της εξάρτησης της αγοράς ακινήτων της Θεσσαλονίκης και από ξένους επενδυτές, κυρίως Βαλκάνιους και Ισραηλινούς, και παράλληλα λόγω της χαμηλής ζήτησης από τους εγχώριους εν δυνάμει αγοραστές, εκπρόσωποι του real estate εκτιμούν πως οι τιμές θα καταγράψουν πτωτική πορεία που σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι ιδαίτερα σημαντική, ενώ σίγουρα καθοριστικός παράγοντας θα είναι η διάρκεια της κρίσης.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, o συνιδρυτής της Parthenon Real Estate και πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος «η κακή ψυχολογία και τα περιοριστικά μέτρα έχουν μηδενίσει τις πωλήσεις των ακινήτων. Όταν ξαναπάρει μπρος η ατμομηχανή της κτηματαγοράς, ενδεχομένως το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, εκτιμώ πως θα καταγραφούν πτωτικές τιμές. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία λήξης της διαμορφωθείσας κατάστασης».

«Στα Βαλκάνια και δη σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, οι οικονομικές επιπτώσεις του ιού, καθώς δεν θα λάβουν ευρωπαϊκά κονδύλια ενίσχυσης, θα είναι πολύ χειρότερες από ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα. Δυστυχώς πολλοί από τους γείτονες μας αποτελούσαν δεξαμενή πελατών για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα. Με τις οικονομικές πληγές που θα ανοίξουν δύσκολα οι Βαλκάνιοι α μπουν στη διαδικασία αγοράς στη χώρα μας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση στην αγορά ακινήτων είναι χειρότερη και από αυτή που είχε δημιουργηθεί την περίοδο των capital controls. «Στην περίοδο των capital controls υπήρχαν συγκεκριμένοι κανόνες. Μπορούσες να κάνεις μεταφορά κεφαλαίων. Κάποιες αγορωπωλησίες γινόταν. Τώρα υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας που ακούει στο όνομα κορωνοϊός, απόρροια αυτού είναι η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί. Αποτέλεσμα της αβεβαιότητας είναι να μην υπάρχει ενδιαφέρον για τα ακίνητα. Όταν κανείς δεν βγαίνει έξω από το σπίτι του είναι επόμενο» επισημαίνει ο κ. Γεωργάκος.

Οδηγία του RICS

Την ίδια ώρα, δύσκολη είναι και η αποτίμηση της αξίας των ακινήτων με συνέπεια το Βασιλικό Ινστιτούτο Ορκωτών Εκτιμητών της Μεγάλης Βρετανίας (RICS) -του οποίου μέλη είναι πολλοί εκτιμητές στην Ελλάδα- να εκδώσει ειδική οδηγία.

Η οδηγία σχετίζεται με την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία ο φονικός ιός και προβλέπει ότι οι εκτιμητές- μέλη του Rics, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, θα πρέπει, από τις 20 Μαρτίου, να αναφέρουν ότι η (εκτιμητική) μελέτη πραγματοποιείται σε περιβάλλον "εκτιμητικής αβεβαιότητας".

"Εάν η κρίση, λόγω του Covid-19, διαρκέσει, τότε θα καταστεί αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός των αξιών- που έχει, ήδη πραγματοποιηθεί- με στόχο την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών" λένε εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων.