Skip to main content

Κορωνοϊός: Ερωτηματικά για τους ΚΑΔ που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης

Παραδείγματα με Κύριους και Δευτερεύοντες ΚΑΔ που προκαλούν ερωτηματικά και απορίες - Αναγκαία η επέκταση της λίστας σε επιπλέον δραστηριότητες

Μεγάλο προβληματισμό και πολλές απορίες έχει προκαλέσει στην αγορά η λίστα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί και επιχειρηματίες στη Voria.gr, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι στα ευεργετήματα μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που έχουν Κύριο ΚΑΔ έναν από αυτούς που αναφέρονται στη λίστα (δείτε εδώ). Ωατόσο, το πρόβήμα δημιουργείται γιατί δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που έχουν ως δευτερεύοντα ΚΑΔ κάποιον από αυτούς που περιλαμβάνονται στη λίστα αλλά είναι η ουσιαστική δραστηριότητά τους.

Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις εταιρίες που διατηρούν υποκαταστήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί ο κύριος ΚΑΔ του κεντρικού καταστήματος της επιχείρησης να μην εντάσσεται στα μέτρα στήριξης αλλά το υποκατάστημα να έχει σαν κύρια δραστηριότητα ΚΑΔ κάποια από τις εντασσόμενες δραστηριότητες. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που τα υποκαταστήματα, που δεν αποτελούν την κύρια δραστηριότητα, έχουν κλείσει υποχρεωτικά στη βάση των προηγούμενων μέτρων (πχ αν πρόκειται για καφετέρια).

Ζητούμενα, λοιπόν, είναι αφενός να δοθούν διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία που θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο και αφετέρου (κυρίως) να οι αρμόδιοι να αντιληφθούν ότι πρέπει να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν πρόβλημα χωρίς τυπολατρείες και γραφειοκρατίες. Και στο ίδιο πνεύμα είναι αναγκαίο, όπως έχει ζητήσει και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, να συμπερλιφθούν στα μέτρα και επαγγέλματα όπως του μεσίτη ακινήτων, του λογιστή, του συμβούλου επιχειρήσεων και του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή που δεν περιλαμβάνονται στη σημερινή λίστα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις από αυτές θα έχουν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας παρότι τα οικονομικά τους μεγάθη θα υποστούν μεγάλο πλήγμα λόγω της αναστολής λειτουργίας πολλών πελατών τους.

Διαβάστε: Κορωνοϊός - ΕΕΘ: Ελλιπής η λίστα με τους ΚΑΔ - Ποιοι μένουν εκτός