Skip to main content

Κορωνοϊός:Σοβαρές ελλείψεις σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στην Καστοριά

Κατεγράφησαν ελλείψεις σε αντισηπτικά, μάσκες, υγρά σαπούνια κ.λπ., που προβλέπονται από τις διατάξεις για την προστασία από την πανδημία

Σοβαρές ελλείψεις σε αντισηπτικά, μάσκες, υγρά σαπούνια κλπ. που προβλέπονται από τις διατάξεις για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού κατέγραψε το μεικτό κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., που πραγματοποίησε έλεγχο σε Δομή Φιλοξενίας Ανηλίκων στην Καστοριά.

Ειδικότερα, στις 29 Ιουλίου διενεργήθηκε έλεγχος στις εγκαταστάσεις Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Καστοριά με αντικείμενο τη διακρίβωση της συμμόρφωσης των ως άνω οντοτήτων με το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης, λειτουργίας και χρηματοδότησής τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΑΔ  κατά τον επιτόπιο έλεγχο στην Έδρα και στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (δυναμικότητας 36 κλινών):

- Διενεργήθηκε επισκόπηση και συλλογή των λογιστικών, φορολογικών και λοιπών στοιχείων λειτουργίας και διαχείρισης.
- Κατεγράφησαν οι φιλοξενούμενοι ανήλικοι (31 άρρενες ηλικίας 12-18 ετών) καθώς και οι παρόντες -8- εργαζόμενοι (εκ των -21- συνολικά δηλωθέντων απασχολουμένων).
- Συγκεντρώθηκαν στοιχεία και ελέγχθηκε η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας της εν λόγω Δομής φιλοξενίας (τεχνικές προδιαγραφές κτηρίων και ζητήματα ασφάλειας, συνθήκες υγιεινής, τήρηση μέτρων προστασίας για την αποφυγή διάδοσης του SARS COV2)
- Ελέγχθηκε η διαδικασία παραπομπής, υποδοχής και αποχώρησης των φιλοξενουμένων από τη δομή και εν γένει η υλοποίηση των απαιτήσεων των σχετικών τεχνικών δελτίων των παραπάνω.
- Ενεργήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος της πληρότητας των στοιχείων των ατομικών φακέλων των παρόντων, καθώς και αποχωρησάντων ανηλίκων
- Συντάχθηκε λεπτομερής Έκθεση Αυτοψίας, σχετικά με: α) λειτουργικές προδιαγραφές, β) χρησιμοποιούμενους χώρους και γ) υλικοτεχνικό εξοπλισμό της Δομής.
- Κατεγράφησαν ελλείψεις σε αντισηπτικά, μάσκες, υγρά σαπούνια κ.λπ., που προβλέπονται από τις διατάξεις για την προστασία από την πανδημία του COVID-19.

Τα μέλη των ομάδων ελέγχου θα προβούν στην αποτίμηση και την επεξεργασία του συγκεντρωθέντος υλικού, βάσει προτυποποιημένης ελεγκτικής διαδικασίας που προβλέπει και διασταυρωτικές επαληθεύσεις με τα τηρούμενα στοιχεία στις δημόσιες βάσεις δεδομένων.