Skip to main content

Κοσμήτορας Πολυτεχνικής ΑΠΘ: Πιο δαπανηρό το ηθικό κόστος από αυτό των καταστροφών

Πέρα τις υλικές φθορές που υπάρχουν είναι πολύ σημαντικό να αναφερθούμε στο ανθρώπινο κομμάτι, είπε ο Κ. Υάκινθος για το κόστος των ζημιών στη Σχολή

Τη σημασία του ηθικού κόστους που έπεται των καταστροφών από τα χθεσινά επεισόδια που οδήγησαν σε καταστροφές στο ΑΠΘ ανέδειξε μιλώντας στη Voria.gr ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Κυριάκος Υάκινθος, σημειώνοντας πως «πέρα τις υλικές φθορές που υπάρχουν είναι πολύ σημαντικό να αναφερθούμε στο ανθρώπινο κομμάτι, καθώς τέτοιες καταστάσεις κάθε χρόνο μάς ρίχνουν ψυχολογικά».

Διαβάστε σχετικά Θεσσαλονίκη: Βομβαρδισμένο τοπίο η Πολυτεχνική Σχολή από τα χθεσινά επεισόδια (φωτο+vid)

Κληθείς να σχολιάσει τις ζημίες που προκλήθηκαν από τα εκτεταμένα χθεσινοβραδινά επεισόδια ανέφερε πως είναι αρκετά χαμηλού κόστους και στην πλειονότητά τους σημειώθηκαν εκτός του κτηρίου της Σχολής. «Οι περισσότερες φθορές έγιναν στα σκαλοπάτια εκτός του κτηρίου της Πολυτεχνικής», σημείωσε και πρόσθεσε πως στο εσωτερικό παρατηρήθηκαν φθορές σε τζαμαρίες και μάρμαρα από τοίχους που χρησιμοποίησαν οι κουκουλοφόροι «για δικούς τους σκοπούς».

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως είναι νωρίς να γίνει εκτίμηση για το κόστους των καταστροφών. «Μπορώ με σιγουριά να πω πως είναι χαμηλό το κόστος και θα το αναλάβει το πανεπιστήμιο. Θα γίνει κάθε προσπάθεια να ολοκληρωθεί άμεσα η αποκατάσταση, όμως, λόγω του γεγονότος πως πρέπει να κυρηχθεί διαγωνισμός για την αποκατάσταση, μπορεί να κωλυσιεργήσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις προηγούμενες ημέρες που ο χώρος τελούσε υπό κατάληψη δεν διαπιστώθηκε καμία φθορά, παρά μόνον εχθές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Ο κ. Υάκινθος έδωσε έμφαση στο ηθικό κόστος που συνοδεύει τέτοιες καταστάσεις. «Πολλές φορές δεν κοιτάμε το απλό, το ανθρώπινο, και μένουμε στο πόσο κόστισαν οι ζημιές», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Παρά το γεγονός πως οι καθηγητές και οι φοιτητές είχαν τόση όρεξη για τη δια ζώσης διδασκαλία, σήμερα τους βλέπω με το κεφάλι κατεβασμένο και αυτό με θλίβει», υπογράμμισε και ανέφερε: «Κάθε χρόνο ξεκινάμε με χαρά την ακαδημαϊκή χρονιά αλλά τέτοια περιστατικά μάς προκαλούν στενοχώρια και πολλές σκέψεις».

Ο κοσμήτορας κατέληξε, δε, λέγοντας πως τα μαθήματα σήμερα διεξάγονται κανονικά δια ζώσης καθώς ήταν μία βασική επιδίωξη των καθηγητών και των μαθητών.