Skip to main content

Κόστα Ρίκα: Ραγδαία αύξηση των προσφύγων από τη Νικαράγουα

Οι Νικαραγουανοί υπέβαλαν «τη μεγάλη πλειονότητα» των αιτήσεων ασύλου στην Κόστα Ρίκα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ανέφερε ο πρόεδρος Αλβαράδο.

Έκκληση για κατεπείγουσα διεθνής βοήθεια για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στην Κόστα Ρίκα, το μικρό κράτος της κεντρικής Αμερικής το οποίο έχει υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη Νικαράγουα εξαιτίας των ταραχών και της πολιτικής κρίσης που εκτυλίσσεται από τον Απρίλιο του 2018, απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας Κάρλος Αλβαράδο.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι η σύγκρουση στη Νικαράγουα είχε συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 300 άνθρωποι στις συγκρούσεις της αστυνομίας και φιλοκυβερνητικών ομάδων με τους διαδηλωτές. Ο Ορτέγα κατηγορεί τους ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας ότι αποπειράθηκαν να τον ανατρέψουν «με πραξικόπημα».

Οι Νικαραγουανοί υπέβαλαν «τη μεγάλη πλειονότητα» των αιτήσεων ασύλου στην Κόστα Ρίκα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ανέφερε ο πρόεδρος Αλβαράδο στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες που οργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη. Ο ίδιος πρόσθεσε πως περιμένει οι αφίξεις προσφύγων από τη Νικαράγουα να συνεχιστούν. «Ήλθαμε να ζητήσουμε συνεργασία για να εγγυηθούμε την προστασία των δικαιωμάτων του πληθυσμού των προσφύγων», ανέφερε ο Αλβαράδο.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, από τον Απρίλιο του 2018 έχουν υποβληθεί στις αρχές στην Κόστα Ρίκα αιτήσεις ασύλου από 77.000 πρόσφυγες. Από τον Σεπτέμβριο και μετά, το Σαν Χοσέ δέχθηκε 10.000 αιτήσεις.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έκρινε τον περασμένο μήνα ότι η Νικαράγουα βιώνει «κρίσιμη κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα» και συνέστησε να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσής του για να συζητηθεί το ζήτημα.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε γιο του προέδρου Ορτέγα που κατηγόρησε για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και διαφθορά.