Skip to main content

Σήμερα το Energy Forum: Απαιτούνται επενδύσεις 22 δισ. μέχρι το 2030

Ζεστό το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις λέει ο γενικός γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Αλέξανδρου Κωστόπουλου στη Voria.gr

Ζεστό παραμένει το αμερικανικό ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών και επενδυτικών funds για επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας στη χώρα μας, οι οποίες «θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο», τονίζει στη Voria.gr ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Αλέξανδρος Κωστόπουλος.

Με αφορμή το Southeast Europe Energy Forum, που επιστρέφει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κωστόπουλος κάνει λόγο για έναν κορυφαίο ετήσιο θεσμό διαλόγου γύρω από τις εξελίξεις στο ενεργειακό γίγνεσθαι, που «αντανακλά τη δυναμική που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της ενέργειας».

Ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου υποστηρίζει ότι διανύουμε «μια περίοδο εξαιρετικών προοπτικών» που ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, η οποία «θα επιτρέψει την επιτάχυνση των αναπτυξιακών προοπτικών» για τη χώρα μας.

-Ποιοι οι στόχοι του φετινού Southeast Europe Energy Forum;

Το φετινό 3ο Energy Forum αντανακλά την ιδιαίτερη δυναμική που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της ενέργειας αλλά και οι επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζει η χώρα μας ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ετησίως 2 δισ. επενδύσεων για την ενέργεια ως το 2030 με βάση επιστημονικές εκτιμήσεις. Ήδη τα τελευταία χρόνια κορυφαίες εταιρείες και επενδυτικά funds έχουν θέσει την Ελλάδα ψηλά στις ατζέντες τους εκτιμώντας και παρακολουθώντας τις σημαντικές εξελίξεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, τόσο εσωτερικά, όσο και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το κλίμα η συγκέντρωση κορυφαίων διεθνών εκπροσώπων και διαμορφωτών αποφάσεων από τους πολιτικούς, επιχειρηματικούς, επενδυτικούς αλλά και ακαδημαϊκούς κύκλους στη Θεσσαλονίκη για να συζητήσουν τις προοπτικές και προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας αποτελεί σημαντικό γεγονός.

-Ο Αμερικανός πρέσβης έχει τονίσει επανειλημμένα το αμερικανικό ενδιαφέρον για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ποια project αφορά και πώς εξελίσσεται;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαχρονικά επιδιώκουν την ανάπτυξη νέων οδών και πηγών εφοδιασμού για την Ευρώπη που εξασφαλίζουν ενεργειακή ασφάλεια και αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο.

Αυτό πλέον αντανακλάται με εκκωφαντικό τρόπο από την παρουσία της ExxonMobil στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, από το σημαντικό και σταθερό ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τους αγωγούς IGB, EastMed και το Νότιο Διάδρομο, για τον δεύτερο τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη καθώς και για τις εισαγωγές αμερικανικού LNG στην Ελλάδα. Επιπλέον δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αμερικανική τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, φυσικού αερίου και ΑΠΕ.
Εάν επιπλέον αναλογιστούμε το περιβάλλον που διαμορφώνεται ευρύτερα από τη νέα σχέση μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδος, αντιλαμβάνεστε ότι η ενέργεια αποτελεί πλέον σημαντικό πυλώνα των ήδη ισχυρών διμερών σχέσεων.

Στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο εργαζόμαστε ήδη για να διευρύνουμε τις προοπτικές αυτές σε επιπλέον κλάδους όπως αυτοί των νέων καινοτόμων τεχνολογιών και υπηρεσιών προς όφελος της οικονομίας μας αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σημαντικές προοπτικές.

-Με την Τουρκία να κρατά ψηλά τους τόνους, πώς θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί Ελλάδας και Κύπρου και οι συνεργασίες στη Νοτιανατολική Μεσόγειο;

Ο παράγοντας Τουρκία αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό θέμα που ξεπερνάει τις δυνάμεις των επιχειρήσεων. Είναι αναμφίβολο ότι η εξομάλυνση των σχέσεων όλων των χωρών με την Τουρκία θα επιτρέψει την επιτάχυνση των αναπτυξιακών προοπτικών αλλά τελικά και την ενίσχυση της σταθερότητας.

Ως επιχειρηματίες στόχος μας είναι να βρίσκουμε τρόπο να προχωράμε μπροστά, να προσαρμοζόμαστε και να βρίσκουμε νέους δρόμους και τρόπους ανεξαρτήτως προκλήσεων ή εμποδίων. Σίγουρα η παρουσία ισχυρότατων διεθνών οικονομικών συμφερόντων βοηθάει όπως φυσικά και η νέα εικόνα που εμφανίζει πολιτικά και οικονομικά η χώρα μας.

-Πώς βλέπετε το ενεργειακό τοπίο στη ΝΑ Ευρώπη; Ποιες οι προοπτικές συνεργασίας των χωρών της περιοχής και σε ποιους τομείς;

Είναι ξεκάθαρο ότι ζούμε μια περίοδο εξαιρετικών προοπτικών αλλά και πολυεπιπέδων προκλήσεων που απαιτούν να ξεφύγουμε από αγκυλώσεις και σιλό του χθες και να αναπτύξουμε νέες αντιλήψεις, πολιτικές αλλά και εργαλεία. Προσωπικά πιστεύω ότι η συνεργασία αποτελεί μονόδρομο για να πετύχουμε τον απόλυτα κοινό στόχο για όλους μας που είναι η ανάπτυξη και προκοπή.

Στο Southeast Europe Energy Forum το «παρών» θα δώσουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, ενώ παράλληλα έχουν προσκληθεί οι υπουργοί ενέργειας της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και των Σκοπίων καθώς και εκπρόσωπος από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.
 

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ