Skip to main content

Κοτανίδου: Διαχρονικό πρόβλημα οι ελλείψεις στις ΜΕΘ στην Ελλάδα

Η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας δήλωσε σίγουρη πως το σύστημα υγείας θα αντεπεξέλθει και επεσήμανε ότι υπάρχει σχεδιασμός

Ως διαχρονικό πρόβλημα στην Ελλάδα χαρακτήρισε τις ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, ενώ περιέγραψε το σχέδιο για την ανάπτυξη νέων κλινών, καθώς η πίεση στο ΕΣΥ εντείνεται.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» δήλωσε σίγουρη πως το σύστημα υγείας θα αντεπεξέλθει και επεσήμανε ότι υπάρχει σχεδιασμός.

«Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε κρεβάτια στα χειρουργεία, όπως είχαμε κάνει στη Θεσσαλονίκη. Θα αναπτυχθεί αριθμός κλινών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουμε» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διάφορα μοντέλα ως προς το πού ενδέχεται να ανέλθει την επόμενη περίοδο ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Ερωτηθείσα για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ανέφερε ότι στόχος είναι οι ασθενείς αυτοί να μπαίνουν σε ΜΕΘ εντός ενός 24ωρου, ενώ τόνισε πως «το χειρότερο πράγμα, το οποίο που μπορούμε να έχουμε, είναι πόλεμος συνδικαλιστικός».

Παρατήρησε, δε, ότι η περιορισμένη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ δεν προέκυψε μέσα στην πανδημία αλλά είναι διαχρονικό ζήτημα, το οποίο συνδέεται με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρεβάτια, αλλά ότι χρειάζεται κόσμος να τα επιβλέπει, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει προσωπικό, το οποίο θα μπορούσε να προσληφθεί. Εξειδικευμένο προσωπικό δεν υπάρχει πουθενά».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «θα κάνουμε πάλι, αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα. Όποιος άνθρωπος έχει ανάγκη διασωλήνωσης, διασωληνώνεται και μένει στο κρεβάτι στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται. Μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη να εκπαιδευτεί κόσμος, τονίζοντας πως πρέπει «η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να γίνει προορισμός που να τον αναζητούν οι γιατροί. Όχι προορισμός τον οποίο να αποφεύγουν».