Skip to main content

Κούπκας: Μέσα σε περίπου 3 μήνες 1250 έλεγχοι στον κοινόχρηστο χώρο

Ξεκινά τις διαδικασίες ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη νέα κανονιστική διάταξη για τον καθορισμό του κοινόχρηστου χώρου της πόλης.

Ξεκινά ο δήμος Θεσσαλονίκης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις διαδικασίες ώστε να εκδοθεί η νέα κανονιστική διάταξη για τον καθορισμό του κοινόχρηστου χώρου της πόλης και κατ΄ επέκταση για τη νόμιμη λειτουργία των καταστημάτων.

Αυτό ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι η δημοτική αρχή θα είναι αμείλικτη στην εφαρμογή της κανονιστικής.

«Δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε καμιά παρανομία. Δεν υπάρχουν για τη διοίκηση μας ούτε άσυλα, ούτε άβατα στην πόλη.  Και όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο ματαιοπονεί. Ζητούμε τη συνεργασία όλων σας και κυρίως απαιτούμε από όλους  να σεβαστούν τον κοινόχρηστο χώρο και τους δημότες», ξεκαθάρισε ο κ. Κούπας.

Όπως είπε ο κ. Κούπκας, η δημοτική αρχή στηρίζει «την τοπική επιχειρηματικότητα και θέλουμε τα μαγαζιά του δήμου μας να δουλεύουν  όμως με όρια και τα όρια αυτά είναι η ασφάλεια, ο σεβασμός των ανθρώπων  και η απρόσκοπτη κίνηση των πεζών».

«Επιμένουμε στον σεβασμό του δημότη, στον διάλογο, αλλά και στην επιβολή κυρώσεων όταν ο διάλογος δεν οδηγεί στα επιθυμητά για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης αποτελέσματα», σημείωσε.

Για την κανονιστική, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος θα προηγηθεί ανοιχτή διαβούλευση στην οποία θα είναι παρόντες  όλοι. «Όλες οι πλευρές θα πρέπει να ακουστούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους», τόνισε.

Ο κ. Κούπκας υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του, ότι «ως Δημοτική Αρχή πιστεύουμε ότι ο σεβασμός του δημόσιου χώρου, καθώς και τα όρια της ανεκτικότητας που πρέπει να έχουν οι αρχές σε κατ’ εξακολούθηση παραβατικές συμπεριφορές είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία της πόλης και την ποιότητα ζωής των πολιτών».

«Γι' αυτό και επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην αλλαγή νοοτροπίας στην κατεύθυνση του σεβασμού μεταξύ των ίδιων των δημοτών, μεταξύ του δήμου και των δημοτών και αντίστροφα. Η αλλαγή νοοτροπίας κτίζεται με έμφαση στο διάλογο και τη συνεννόηση και στην συνέχεια με τον έλεγχο όσων αρνούνται επίμονα να συμμορφωθούν. Διαβεβαιώνουμε δε όλους, ότι τις αρχές αυτές θα τις τηρήσουμε χωρίς να λογαριάζουμε τις πρόσκαιρες τριβές και το συνακόλουθο πολιτικό κόστος», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Σε περίπου τρεις μήνες 1250 έλεγχοι στον κοινόχρηστο χώρο

Στην παρέμβασή του ο κ. Κούπκας παρουσίασε στοιχεία ελέγχων σε κοινόχρηστους χώρους από τον Σεπτέμβριο μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματοποιήθηκαν 1250 έλεγχοι στον κοινόχρηστο χώρο της πόλης. Σε 992 περιπτώσεις εκδόθηκαν πράξεις αυτοψίας και διαβιβάστηκαν στο Τμήμα Δημ. Φόρων Τελών για την έκδοση κυρώσεων.

Σε οκτώ επιχειρήσεις σε συνεργασία με τη Δημοτική αστυνομία η υπηρεσία προέβη σε άρση παράνομα τοποθετημένων αντικειμένων λόγω υποτροπής.

Συνολικά κατασχέθηκαν αντικείμενα (τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες κλπ) από 11 επιχειρήσεις για τις οποίες εκδόθηκε το ειδικό πρόστιμο φύλαξης και αποθήκευσης.
Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 4.450 επιδόσεις από τους επιδοτές του Τμήματος Ελεγκτών και Επιδοτών και 800 αυτοψίες σε ακίνητα δημοτών για την ορθή χρέωση των ανταποδοτικών τελών.

Έλεγχοι Υπαίθριας Διαφήμισης

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 179 έλεγχοι σε υπαίθρια διαφήμιση στους οποίους βρεθήκαν παράνομα αναρτημένα 91 banners, 783 αφίσες, 14 διαφημιστικές πινακίδες. Ποσοστό παραβατικότητας 100%.  
Σημειώνεται ότι η υπαίθρια διαφήμιση επιτρέπεται υπό ένα πολύ συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που επιβάλλει περιορισμούς (αρχαιολογικοί χώροι, κτίρια δημόσιων υπηρεσιών, κοιμητήρια, ναοί κ.λ.π).

Έλεγχοι Διαφήμισης σε Επιχειρήσεις

297 έλεγχοι για ανάρτηση διαφημίσεων σε διάφορες επιχειρήσεις (εμπορικά καταστήματα, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λ.π). - Ποσοστό παραβατικότητας 70%.