Skip to main content

Κουπόνια για τις λαϊκές της Θεσσαλονίκης σε 880 οικογένειες πολυτέκνων

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει από το ανταποδοτικό τέλος των επαγγελματιών στις λαϊκές αγορές κουπόνια αξίας 220.000 ευρώ για πολύτεκνους

Οι πολύτεκνες οικογένειες της Θεσσαλονίκης θα είναι αυτές που θα ωφεληθούν και φέτος από τα κουπόνια των λαϊκών αγορών, τα οποία εκδίδει κάθε χρόνο πλέον η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών στο νομό.

Οι δικαιούχοι θα πάρουν κουπόνια συνολικής αξίας 220.000 ευρώ. Πέρσι ωφελήθηκαν συνολικά 880 πολύτεκνες οικογένειες και ανάλογος αριθμός αναμένεται να ωφεληθεί και φέτος.

Τα κονδύλια προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν όσοι δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης.

Τα κουπόνια για τις λαϊκές αγορές καθιερώθηκαν το 2017, με πρώτη ωφελούμενη ευπαθή ομάδα τις οικογένειες με απροστάτευτο τέκνο. Το 2018 επιλέχθηκαν οι πολύτεκνες οικογένειες και η ίδια επιλογή έγινε και φέτος.

Κάθε κουπόνι είναι αξίας ενός ευρώ και χρησιμοποιείται από τους δικαιούχους σε συγκεκριμένους πάγκους στις λαϊκές όλης της Θεσσαλονίκης, για την αγορά αγαθών.

«Με δεδομένο ότι η προστασία του παιδιού αποτελεί υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κράτους, αλλά είναι και έντονη κοινωνική ανάγκη σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύει η χώρα μας, αλλά και τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το πρόγραμμα του 2018, όπου επωφελήθηκαν 880 πολύτεκνες οικογένειες, προτείναμε και για το 2019, η οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη βιοτικών αναγκών με είδη που πωλούνται στις λαϊκές αγορές, να αφορά επίσης στις πολύτεκνες οικογένειες, με προστατευόμενα μέλη, του νομού Θεσσαλονίκης», τόνισε κατά την εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Το ποσό, που θα αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο, θα προκύψει από τη διαίρεση του ποσού των 220.000 ευρώ και του τελικού αριθμού των δικαιούχων.

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι οι εγγεγραμμένοι στα σωματεία και συλλόγους πολυτέκνων νομού Θεσσαλονίκης.

Προϋπόθεση είναι να έχουν τουλάχιστον δυο προστατευόμενα τέκνα και άνω και το οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 25.000 ευρώ οι οικογένειες μέχρι και τέσσερα προστατευόμενα τέκνα, προσαυξανόμενο κατά 2.500,00 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο τέκνο.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι με το που θα ανοίξει η διαδικασία είναι:

1.Αίτηση που θα επέχει και δήλωση αποδοχής των όρων και προϋποθέσεων του προγράμματος, στην οποία θα αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και ο αριθμός μητρώου ΑΣΠΕ/ Συλλόγου.

2.Εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας οικονομικού έτους 2018.

3.Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο.

Οι αιτήσεις συμμετοχής- δήλωσης και τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στους κάτωθι Συλλόγους πολυτέκνων που εδράζουν στο νομό Θεσσαλονίκης:

1.Σύλλογο Πολυτέκνων Γονέων Νομού Θεσσαλονίκης "ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ".

2.Σύλλογο Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης "Η ΜΕΡΙΜΝΑ".

3.Σύλλογο Πολυτέκνων Γονέων Νεάπολης και Περιχώρων " Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ".

Χρήση των κουπονιών θα γίνει από την ημερομηνία παραλαβής τους και για διάστημα αποκλειστικά δύο μηνών.

«Υιοθετήσαμε το συγκεκριμένο κοινωνικό πρόγραμμα για την οικονομική στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού το 2017, προκειμένου να αξιοποιηθεί, στο πλαίσιο της ανταπαδοτικότητας, το ποσό που κάθε χρόνο συγκεντρώνεται σε ειδικό λογαριασμό της Περιφέρειας από το ημερήσιο τέλος που πληρώνουν οι πωλητές στις λαϊκές αγορές. Από το ποσό αυτό η Περιφέρεια έχει το δικαίωμα σύμφωνα με το νόμο να διαθέσει μέχρι το 25% σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Το 2017 διαθέσαμε κουπόνια έως και 700 ευρώ σε οικογένειες με απροστάτευτα τέκνα. Την πρώτη χρονιά ωφελήθηκαν περισσότερες από 1.000 μονογονεϊκές οικογένειες με απροστάτευτα τέκνα. Πέρσι δικαιούχοι ήταν πολύτεκνες οικογένειες. Υποβλήθηκαν συνολικά 890 αιτήσεις, από τις οποίες οι 673 αφορούσαν πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα τέκνα, 166 με πέντε ή έξι τέκνα και 41 με επτά τέκνα και άνω. Οι τελικοί δικαιούχοι των κουπονιών που διέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ήταν 880. Κάθε ωφελούμενη πολύτεκνη οικογένεια έλαβε κουπόνια αξίας 250 ευρώ. Πέραν των κοινωνικών διαστάσεων και της οικονομικής ωφέλειας για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, τα κουπόνια έχουν και σαφή ανταποδοτικό χαρακτήρα προς τους επαγγελματίες και τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές», είπε ο κ. Γιουτίκας.