Skip to main content

Κουράκης: Δεν επιτρέπεται σε ανθρώπους να μιλούν τη γλώσσα τους

"Δεν ξέρουν πώς να την πουν αυτή τη γλώσσα, όμως υπάρχει χρόνια τώρα είναι τα ‘μακεδονίτικα’, για αυτούς έγραφε η Πηνελόπη Δέλτα, τόνισε ο βουλευτής.

Την έμμεση αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας έκανε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Θες/νίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

Όπως είπε στην Ολομέλεια, χρόνια τώρα είναι γνωστό πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους επιτρέπεται να μιλούν τη γλώσσα τους και ακόμα και στους γάμους να εκφραστούν με τα τραγούδια τους.

"Δεν ξέρουν πώς να την πουν αυτή τη γλώσσα, όμως υπάρχει χρόνια τώρα είναι τα ‘μακεδονίτικα’, για αυτούς έγραφε η Πηνελόπη Δέλτα. Άνθρωποι που βοήθησαν σε δύσκολες στιγμές την πατρίδα".

Ο Τάσος Κουράκης χαρακτήρισε "αλυτρωτική" την άποψη πως η Μακεδονία είναι μία και ελληνική , ενώ αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του στο ξαναγράψιμο των βιβλίων της ιστορίας και στην Ελλάδα και στη "Βόρεια Μακεδονία".

"Εθνικό είναι το αληθές" τόνισε. "Και είναι κρίσιμο το ζήτημα των σχολικών βιβλίων, το έχουμε κατακτήσει αυτό γιατί μέσω της Συμφωνίας θα ξαναγραφούν τα βιβλία της Ιστορίας. Θα διδάξουμε την ιστορία από κοινού απαλείφοντας εθνικισμούς. Τα σχολικά βιβλία που θα προκύψουν από την κοινή προσπάθεια της επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών θα κάνει κοινή προσέγγιση της Ιστορίας και θα δημιουργήσει νέες γενιές πολιτών που θα ξεπεράσουν το μίσος. Μεγαλοϊδεατισμοί, χάρτες, και σφετερισμός γεγονότων θα απαλειφθούν. Θα καταργηθούν όλα τα κεφάλαια στη γειτονική χώρα καθώς είναι ανιστόρητα και αναφέρονται στην αρχαία ελληνική ιστορία".