Skip to main content

Κουρτς: Μίσος για τις θεμελιώδεις αξίες η επίθεση στη Βιέννη

Τέσσερις πολίτες και ο δράστης έχασαν τη ζωή τους κατά την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη και αρκετοί τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι ήταν σαφώς μια ισλαμιστική επίθεση, η τρομοκρατία οδηγείται από το μίσος για τον τρόπο ζωής μας, σε αυτό το μίσος δεν πρόκειται να δώσουμε χώρο, τόνισε το μεσημέρι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς σε μήνυμά του προς τον αυστριακό λαό για την χθεσινοβραδινή τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης, το οποίο είναι σήμερα έρημο από κόσμο ενώ περιοχές του συνεχίζουν να είναι ακόμη αποκλεισμένες.

Τέσσερις πολίτες και ο δράστης έχασαν τη ζωή τους κατά την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης και αρκετοί τραυματίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε ο καγκελάριος στο μήνυμα του εκφράζοντας τη συμπαράσταση του στους συγγενείς των θυμάτων.

Να σημειωθεί ότι δύο ακόμα άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Ζανκτ Πέλτεν στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Βιέννης, ενώ παράλληλα βαριά οπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις επέδραμαν και ερεύνησαν δύο σπίτια.
Όπως σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, συχνά η Αυστρία θεωρείται «το νησί των ευλογημένων», γνωρίζουμε τη βία και την τρομοκρατία από την ειδησεογραφία από το εξωτερικό, «ωστόσο αυτή η νύχτα, που άνθρωποι έπεσαν θύματα ενός τρομοκρατικού πλήγματος, θα περάσει στην ιστορία μας».

Ο καγκελάριος έκανε λόγο για «μίσος για τις θεμελιώδεις αξίες, μίσος για τη δημοκρατία και μίσος για τον τρόπο ζωής μας» και τόνισε πως δεν θα επιτρέψουμε να μας εκφοβίσουν οι τρομοκράτες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θα υπερασπιστούμε τις βασικές μας αξίες με όλη μας τη δύναμη, θα κυνηγήσουμε τους δράστες κι εκείνους που βρίσκονται πίσω τους και θα τους τιμωρήσουμε «δίκαια", προειδοποίησε ο Σεμπάστιαν Κουρτς υπογραμμίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κανείς να πέσει στην «παγίδα» τους.

«Η τρομοκρατία θέλει να διασπάσει την κοινωνία», ο εχθρός δεν είναι ούτε πληθυσμιακή ομάδα ούτε μέλος θρησκευτικής κοινότητας, "ο εχθρός μας είναι ο εξτρεμισμός και οι τρομοκράτες, δεν πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά για έναν αγώνα ανάμεσα στον πολιτισμό και τη βαρβαρότητα, επισήμανε στο μήνυμα του ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Το προφίλ του δράστη

Ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης που σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας χθες στην Βιέννη είχε φυλακισθεί αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα η αυστριακή κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ επιβεβαίωσε επίσης πληροφορία που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων APA ότι ο δράστης είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019. Τον Δεκέμβριο 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Ο 20χρονος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία κοντά στην εκκλησία Ζανκτ Ρούπρεχτ στην Βιέννη.