Skip to main content

Κουρτς: «Πρέπει να αποτραπεί η πλήρης αμοιβαιοποίηση του χρέους»

Ο Αυστριακός καγκελάριος χαιρετίζει τη γαλλογερμανικη πρόταση ενός ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης 500 δις ευρώ.

Η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία προετοίμασαν αντιπρόταση στο γαλλογερμανικό σχέδιο για ένα ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) 500 δις ευρώ προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές  επιπτώσεις του κορωνοϊού σε περιοχές και κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) οι τέσσερις χώρες τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης διάρκειας δύο ετών. Παράλληλα διευκρινίζουν ότι απορρίπτουν μια αμοιβαιοποίηση του χρέους των κρατών μελών της ΕΕ και πως δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με μια αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό σταθμό Deutschlandfunk ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δίνει περαιτέρω διευκρινήσεις.

«Θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουν»

Αναφερόμενος στο γαλλογερμανικό σχέδιο ενός ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας ο κ. Κουρτς τονίζει ότι το θεωρεί «κατά βάση καλό». Απαιτείται ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση και η βοήθεια θα πρέπει να ρέει γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία. Θα πρέπει όμως να γίνει μια συζήτηση για το «πώς», δηλαδή αν η βοήθεια θα δοθεί προς περιοχές και κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία ως επιχορήγηση η οποία δεν θα πρέπει να επιστραφεί ή ως έντοκο δάνειο. Όπως δηλώνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, "θέλουμε να βοηθήσουμε, θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά είμαστε επίσης αφοσιωμένοι στο λαό της χώρας μας", με άλλα λόγια, βοήθεια ναι, αλλά τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν.

«Πολύ πιο σημαντικό» είναι όμως να καθορισθεί ένας χρονικός περιορισμός για την παροχή της έκτακτης βοήθειας. Με το μέτρο αυτό θα αποφευχθεί να μετατραπεί η ΕΕ σε «ένωση χρέους». Σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, πολλές χώρου του Νότου και η Γαλλία αξιοποιούν κάθε ευκαιρία προς την κατεύθυνση της «πλήρους αμοιβαιοποίησης του χρέους» των κρατών/μελών της ΕΕ. «Αυτό πρέπει να παρεμποδιστεί», επισημαίνει ο αυστριακός καγκελάριος για να τονίσει στη συνέχεια ότι «στο τέλος της ημέρας όλοι πρέπει να συμφωνήσουν».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle