Skip to main content

Κουτσούμπας: Mόνη προοπτική η απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Ο ΓΓ της ΚΕ το ΚΚΕ μίλησε στη συνεστίαση της ΚΟ Κύπρου του κόμματος επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τη σταθερή θέση της παράταξης για το Κυπριακό.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του ομιλία στη συνεστίαση της ΚΟ Κύπρου του Κόμματος, στη Λευκωσία, τόνισε ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κύπρο έδωσε την ευκαιρία συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, αλλά και «να αναδείξουμε τη μόνη προοπτική για τους λαούς, την πάλη της απεμπλοκής από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για να πάρουν οι λαοί την πραγματική εξουσία και να βάλουν οριστικά τέλος στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Επανέλαβε την αλληλεγγύη του στον Κυπριακό λαό και επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά την σταθερή θέση του ΚΚΕ για το Κυπριακό ζήτημα το οποίο αποτελεί διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής.     

Υπογράμμισε ότι: «Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη θέση για Κύπρο ενιαία, ένα και όχι δύο κράτη, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Από αυτή τη σκοπιά, εκφράσαμε για άλλη μια φορά τις ανησυχίες μας για τις εξελίξεις και αντιτασσόμαστε και τις κάθε μορφής παρεμβάσεις που αποσκοπούν σε διχοτομικές, συνομοσπονδιακές λύσεις που νομιμοποιούν την εισβολή και την κατοχή του Βόρειου τμήματος της Κύπρου».     

«Τα όσα ζούμε τις τελευταίες ημέρες με τα αυξημένα κύματα προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου η Τουρκία αξιοποιεί το προσφυγικό, για να αποσπάσει μεγαλύτερη στήριξη από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην επέμβασή της στη Βόρεια Συρία, αποδεικνύει, ότι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όχι μόνο δεν αποτελεί ασπίδα προστασίας, αλλά δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς» είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι τα κύματα προσφύγων είναι αποτέλεσμα «της διάλυσης κρατών, της αλλαγής συνόρων, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που έχουν τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».     

Ανέφερε ότι «σε όλα αυτά έχουν βάλει το χεράκι τους όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις για λογαριασμό της αστικής τάξης» και πρόσθεσε «είναι μεγάλη υποκρισία να λέει ο πρωθυπουργός ότι «η Ελλάδα δεν φέρει καμιά ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων», ενώ η χώρα έχει στηρίξει με τη Σούδα και άλλες στρατιωτικές υποδομές, όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική που δημιούργησαν κύματα ξεριζωμένων».     

Είπε ότι ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στα νησιά και σε όλη τη χώρα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που στήριξαν και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα της ΝΔ, προσθέτοντας «αυτή την πολιτική προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με την καταστολή, τόσο απέναντι στους πρόσφυγες, όσο και απέναντι στους νησιώτες που δεν θέλουν να μετατραπούν τα νησιά τους σε φυλακές της ΕΕ».     

«Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πλάτες που της έχει προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ: Υπακούει στον κανονισμό του Δουβλίνο, υλοποιεί τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας η οποία έχει ήδη χρεοκοπήσει, δεν προχωρά στον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, δεν πιέζει την ΕΕ για να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους, δεν ενεργεί δραστήρια και αποφασιστικά για να υπάρξει δίκαιη κατανομή προσφύγων στα κράτη - μέλη, τόσο θα οξύνεται και θα χειροτερεύει η κατάσταση» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.  

Αναφέρθηκε, λεπτομερώς στους οξύτατους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στους οποίους «είναι χωμένη ως το λαιμό η άρχουσα τάξη της Ελλάδας διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία των επεμβάσεων και πολέμων», προσθέτοντας «ανταγωνίζεται με την Τουρκική αστική τάξη για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, η οποία κλιμακώνει την επιθετικότητά της, αμφισβητεί και παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, έχει γκριζάρει το Αιγαίο, αμφισβητεί την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ».