Skip to main content

Κουτσούμπας: Να πάνε οριστικά εκτός αστικού ιστού τα ΕΛΠΕ

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με μέλη της Ομάδας Κατοίκων Κορδελιού-Ευόσμου «Η αναπνοή είναι δικαίωμα» για το ζήτημα της δυσοσμίας.

Με μέλη της Ομάδας Κατοίκων Κορδελιού-Ευόσμου «Η αναπνοή είναι δικαίωμα» συναντήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτές του ΚΚΕ, η Θεανώ Καπέτη, γραμματέας της Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και ο Θανάσης Κοκονάς δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού – Ευόσμου, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τα μέλη της ομάδας εξέφρασαν την ανησυχία τους για το σοβαρό πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή, για την τελική έκθεση αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος, που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ότι η δυσοσμία αποτελεί προϊόν της δραστηριότητας των ΕΛΠΕ. Ζήτησαν να γίνουν επιδημιολογικές μελέτες στον πληθυσμό της περιοχής.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι το ΚΚΕ δίνει μεγάλη σημασία σ' αυτό το θέμα και στην προσπάθεια ανάδειξής του κι έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις.

Οριστική λύση, όπως σημείωσε, είναι η οριστική μετεγκατάσταση των ΕΛΠΕ και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού, συνολικά, ώστε να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων και να αποφευχθεί και ο κίνδυνος μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων. Αυτό πρέπει να γίνει με ευθύνη του κράτους και δαπάνες των βιομηχάνων, ενώ πρόσθεσε ότι οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις δεν έχουν τη βούληση να συγκρουστούν με τα οικονομικά συμφέροντα.

Η μόνη δυνατότητα είναι η άσκηση πίεσης λοιπόν, κατέληξε, και ο αγώνας των εργαζομένων ενωμένοι, άσχετα από ιδεολογικές, πολιτικές απόψεις. Μέχρι τη μετεγκατάσταση, ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα, όπως ακόμα και να κλείσει η συγκεκριμένη μονάδα των ΕΛΠΕ, για ένα διάστημα, προστατεύοντας βεβαίως τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους ή να ασκηθεί πίεση για άμεση λήψη όσων μέσων προσφέρει η επιστήμη για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών στον ανθρώπινο οργανισμό απ' τη λειτουργία τέτοιων βιομηχανιών.