Skip to main content

Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός να συγκρουστεί με όσους τον οδηγούν στο πολεμικό σφαγείο

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «μετατρέπετε τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου».

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή επισήμανε ότι «μέσα σε ένα χρόνο έχει αλλάξει προς το χειρότερο για τον ελληνικό λαό ο βαθμός εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς».

Αναφερόμενος στο χθεσινό τραγικό περιστατικό της δολοφονίας δύο ομογενών από Ουκρανούς στρατιώτες, τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι υπόλογη και υπεύθυνη για την ασφάλεια των Ελλήνων ομογενών οι οποίοι έχουν στοχοποιηθεί από το παρελθόν».

Επίσης η ουκρανική και η ελληνική κυβέρνηση «οφείλουν εξηγήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό».

«Το κρίσιμο είναι πως αυτή την ώρα που η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με την Ρωσία στην περιοχή βρίσκεται λίγο πριν την πολεμική σύγκρουση, το τραγικό αυτό περιστατικό δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες και προβληματισμούς για νέες, πιθανόν ακόμα και προβοκάτσιες που μπορεί να ανάψουν ως αφορμή και όχι ως αιτία την φωτιά και επιβεβαιώνει τους κινδύνους που απορρέουν από την εμπλοκή της Ελλάδας» τόνισε.

Αναφέρθηκε στις πρόβες πολέμου στην περιοχή «όπου όλοι παζαρεύουν με όλους για τα μερίδια των αγορών, τους δρόμους μεταφοράς και τις πρώτες ύλες» και τόνισε ότι «πριν μας πείτε τα γνωστά ότι η Ελλάδα «είναι δύναμη ειρήνης και σταθερότητας που επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία», σας λέμε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο».

Όπως εξήγησε, «όταν τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα που συγκεντρώνονται στα ρώσικα σύνορα περνούν από την Αλεξανδρούπολη, όταν από τις στρατιωτικές βάσεις που κυκλώνουν την Ρωσία ξεχωρίζουν αυτές της Ελλάδας, όταν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ στην Μαύρη Θάλασσα πέταγαν με την κάλυψη των ελληνικών μαχητικών, τότε δεν μιλάμε για αποκλιμάκωση, αλλά για κλιμάκωση της έντασης στην οποία έχετε βάλει το χέρι σας».

Σημείωσε ότι έτσι η χώρα μας γίνεται θύτης άλλων λαών και ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει θύμα πιθανόν απαντητικών μέτρων.

Ανέφερε ότι οι διάφορες προτάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν «φύλλο συκής που επιχειρεί να κρύψει την κοινή στρατηγική των δύο κομμάτων σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της ελληνικής αστικής τάξης και των ξένων συμμάχων της».

«Αυτές οι αδιέξοδες προσεγγίσεις προσπαθούν να κρύψουν το κύριο: Πως ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα, βίαια, μέσα και πως δεν μπορεί να υπάρξει κάποιος φιλειρηνικός ιμπεριαλισμός» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε λεπτομερώς για τις εξελίξεις στην περιοχή, τις «επιδιώξεις της ρώσικης αστικής τάξης» σε σύγκρουση «με τους σχεδιασμούς των δυτικών μονοπωλίων, των διαφόρων ιμπεριαλιστικών ενώσεων που επιδιώκουν να περιορίσουν την Ρωσία την οποία βλέπουν ως ανταγωνιστική δύναμη στο πλαίσιο της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς».

«Σε αυτές τις συνθήκες υπαρκτού κινδύνου γενίκευσης ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου πρέπει να δυναμώσει η πίστη στη δύναμη του αγώνα της σύγκρουσης με την πολιτική της εμπλοκής και με τα σχέδια της άρχουσας τάξης να σπρώξει τους εργαζόμενους στην παγίδα της στήριξης της συμμετοχής της Ελλάδας σε ένα ιμπεριαλιστικό πόλεμο» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός πρέπει να απορρίψει το δίλημμα να επιλέξει κάποια από τις δύο πλευρές της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. Οφείλουμε να χαράξουμε αυτοτελή γραμμή μακριά από αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια με κριτήριο πρωταρχικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της χώρας που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα συμφέροντα όλων των παραπάνω. Αυτό κάνει το ΚΚΕ. Υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και δυναμώνει την πάλη για την αποδέσμευση της Ελλάδας απο ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολέμους, επεμβάσεις, από συμμαχίες τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ, την στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ και με τη Γαλλία» τόνισε.

«Είναι η γραμμή της σύγκρουσης με όσους οδηγούν το λαό στο πολεμικό σφαγείο τελικά στο όνομα της αναβάθμισης των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «αποκαλυπτικό» αυτό «που ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί να στέλνονται ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εκτός συνόρων αν έχουν την βούλα των διεθνών οργανισμών που συμμετέχει η χώρα».

«Αυτό σημαίνει να πάνε Έλληνες στρατιώτες στο Σαχέλ αν έχουν την βούλα του ευρωστρατού, στην Ουκρανία αν έχουν την βούλα του ΝΑΤΟ, άλλωστε αυτό κάνατε και ως κυβέρνηση, τώρα το ομολογείτε και ως αντιπολίτευση» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση είπε «μετατρέπετε τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου και την ίδια ώρα σε στόχο αντιποίνων. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα».

Είπε ότι από την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια «πηγάζει και η αναγκαιότητα η χώρα να παραμένει στη δεύτερη θέση των ΝΑΤΟϊκών δαπανών και εδώ «κουμπώνουν» τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα με τα αεροσκάφη και τις φρεγάτες».

«Το ερώτημα δεν είναι εξοπλισμός ή όχι. Για εμάς το κρίσιμο ζήτημα είναι τι είδους εξοπλισμός, με τι προσανατολισμό και για ποιές ανάγκες» υπογράμμισε, προσθέτοντας «αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο τοποθετείται το ΚΚΕ και γι' αυτό καταψηφίζει».

Όπως εξήγησε «καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για τα εξοπλιστικά αν δεν ληφθεί υπόψη ότι το ΝΑΤΟ με το νέο σχεδιασμό του επιδιώκει να επεκτείνει τη δράση του σε όλη την υδρόγειο».

«Καμιά συζήτηση δεν μπορεί ουσιαστικά να γίνει για τα εξοπλιστικά προγράμματα, βγάζοντας απ' έξω τον βασικό παράγοντα που λέει ότι η Ελλάδα, είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και η Τουρκία.

Και φυσικά το γεγονός, ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται, να εξοπλίσει σαν «αστακό» τη νοτιοτανατολική πτέρυγά του.

Καμιά συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για τα εξοπλιστικά, αν δεν μπει στο τραπέζι ότι ο στόχος της άρχουσας τάξης της Ελλάδας, τον οποίο εσείς ως κυβέρνηση υπηρετείτε, είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων της στην ευρύτερη περιοχή, η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει αναβάθμιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού, αλλά ακριβώς το αντίθετο» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας έθεσε το ερώτημα: «η χώρα μας και ο λαός μας κινδυνεύουν από μια γείτονα και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ χώρα. Τότε τι συμμαχία είναι η «συμμαχία» αυτή, στην οποία ο ένας «σύμμαχος» κινδυνεύει από τον άλλο;»

«Δεν περιμένουμε καμιά απάντηση. Γιατί η πολύχρονη πείρα συμμετοχής της Ελλάδας στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της, αποδεικνύουν, ότι οι εξοπλισμοί συνδέονται πρωτίστως με τις ανάγκες των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών και όχι με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του ελληνικού λαού» τόνισε.

Αναφερόμενος και στις ελληνικές στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων και στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «ο ελληνικός λαός ματώνει για να ξεχρεώνει μία πολεμική μηχανή που δεν βλέπει σύνορα στο Αιγαίο, δεν βλέπει απαράδεκτες βλέψεις της Τουρκίας, τροφοδοτώντας τελικά την επιθετικότητά της».

«Τώρα ο λαός θα πληρώσει ξανά αυτή τη φορά για τα Rafale και τις φρεγάτες «Μπελαρρά», που όπως λένε και οι ειδικοί στρατιωτικοί, παρέχουν «άμυνα περιοχής» και όχι «άμυνα σημείου»!» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι για τις νέες φρεγάτες επιφυλάσσεται «επιχειρησιακός ρόλος, κατ' αποκλειστικότητα εκτός συνόρων».

«Η θέση του ΚΚΕ να καταψηφίσει τους νέους εξοπλισμούς, είναι θέση ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες του ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών του για τη θωράκιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων του, της ειρήνης και της ασφάλειάς του, της φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς της περιοχής και του κόσμου.

Καταψηφίζουμε τα Ραφάλ και τις Μπελαρά. Δεν καταψηφίζουμε μόνο την αγορά των τορπιλών.

Αυτή η θέση του ΚΚΕ είναι θέση που συμβαδίζει με την πάλη:

   --Για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για μη συμμετοχή σε επιθετικές στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και στην περικύκλωση της Ρωσίας.

   --Για να μην επικυρωθεί η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία και όποια συμφωνία δεσμεύει τον λαό και τη χώρα σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

   --Για να κλείσουν εδώ και τώρα οι βάσεις του θανάτου. Για να δυναμώσει την πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας» κατέληξε στη ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.