Skip to main content

Κουτσούμπας: Τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν τον λογαριασμό της πράσινης μετάβασης

Το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε όταν προειδοποιούσε πως τη στρατηγική επιλογή για την πράσινη μετάβαση θα την πληρώσουν οι λαοί, είπε ο γγ της ΚΕ του κόμματος.

«Αποκαλύπτεται πως η πράσινη μετάβαση δεν έχει καμιά σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά με τις ανάγκες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να επενδύσουν με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους σε αρκετούς οικονομικούς κλάδους αξιοποιώντας έτσι και τελικά παίζοντας με την ανάγκη των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων για ένα καλύτερο περιβάλλον. Έχει σχέση και με την όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των διαδρομών ενέργειας, που βλέπουμε πού οδήγησε και στην περίπτωση της Ουκρανίας», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή για τον Κλιματικό Νόμο.

Είπε ότι το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε όταν προειδοποιούσε πως την στρατηγική αυτή επιλογή θα την πληρώσουν οι λαοί, προσθέτοντας ότι οι λαοί είναι που πληρώνουν και στη χώρα μας «τα εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ» και σημείωσε:

«Για να μη σας πω ποιος τελικά θα πληρώσει τους επικίνδυνους συμβιβασμούς συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, την Ανατ. Μεσόγειο που προετοιμάζονται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και μη μας πείτε πως δεν υπάρχει τέτοια προετοιμασία; Εδώ η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην καρδιά του Αιγαίου και οι σύμμαχοι σας, σας αδειάζουν! Μετά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που βαφτίζουν «διαφωνίες» τις τουρκικές αξιώσεις, τώρα και η ΕΕ σας προτρέπει για «καλή συνεργασία».

Είπε ότι ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας, ειδικά σε μια περίοδο «που μια νέα οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, επιταχύνοντας τα σχέδια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρώσικο φυσικό αέριο και αντικατάστασή του με νέα εξάρτηση από το πανάκριβο υγροποιημένο αμερικάνικο LNG, για το οποίο θα πληρώνει ο λαός μας για να κερδίσουν πολλαπλά από τη μεταφορά του οι εφοπλιστές».

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την «επιδότηση - όπως λέτε - των λογαριασμών», μετατρέπει «τους αβάσταχτους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για το λαό. «Αφήστε λοιπόν, την κοροϊδία: πάλι τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώσουν τα σπασμένα, αυτήν τη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή με νέες περικοπές και νέους φόρους. Αυτό που πριν πληρώναμε ως «καταναλωτές», τώρα θα το πληρώνουμε ως «φορολογούμενοι»» επισήμανε και τόνισε: «Ουσιαστική ανακούφιση του λαού αποτελούν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ, γιατί βρίσκονται σε σύγκρουση με την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας της ΕΕ με την «πράσινη μετάβαση» που όλοι σας με συνέπεια προωθήσατε και στηρίζετε.

Αυτές οι προτάσεις θέτουν στο επίκεντρο την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, την κατάργηση του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα», που τεχνητά απαξιώνει τη λιγνιτική παραγωγή, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου. Για να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και να πάψει επιτέλους η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό του νέου κλιματικού νόμου, πολύ πιο ακριβά αυτοκίνητα, γιατί τα παλιά αποσύρονται υποχρεωτικά, νέες επενδύσεις για ακριβότερη θέρμανση των κτιρίων, πανάκριβα κρατικά κτίρια με «πράσινα» υλικά». «Αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις που θα επωμιστούν την αντικατάσταση με νέο εξοπλισμό» σημείωσε στη συνέχεια τονίζοντας ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι της «πράσινης μετάβασης» είναι «οι ενεργειακές επιχειρήσεις της απελευθερωμένης Ενέργειας, οι όμιλοι παραγωγής πράσινου εξοπλισμού, οι παραγωγοί εξοπλισμού ΑΠΕ, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλοι, οι μεγαλοκατασκευαστές που έχουν τεχνογνωσία και πιστοποιήσεις για πράσινα κτίρια».

«Το κλίμα και η δήθεν προστασία του, τελικά, αξιοποιούνται για να πειστούν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν το - βαρύ - κόστος της «πράσινης μετάβασης» είπε, επισημαίνοντας, χαρακτηριστικά, ότι στο κλιματικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση «δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο, ούτε μια παράγραφος, που να προβλέπει αυξημένα κονδύλια και σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας».