Skip to main content

Κούβελας: Επιβεβλημένη η στελέχωση στο Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης

Όπως αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ είναι περισσότερες οι πιθανότητες να κερδίσεις το ΛΟΤΤΟ παρά να μπεις στο Κτηματολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.

Την ανάγκη επιπλέον στελέχωσης του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης επεσήμανε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Δημήτρης Κούβελας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που παρατηρούνται στο μεγαλύτερο σε λειτουργία κτηματολογικό γραφείο στην Ελλάδα, δηλαδή της Θεσσαλονίκης, τόνισε προς κ. Πιερρακάκη: «Όταν αναλάβατε, υπήρχαν σε εκκρεμότητα περισσότερες από 12.000 αιτήσεις για καταχώρηση πράξεων αλλά και έκδοση πιστοποιητικών. Ο χρόνος για την καταχώρηση νέας συμβολαιογραφικής πράξης ξεπερνούσε τους 10 μήνες. Όλοι καταλαβαίνουμε τι αβεβαιότητα και ανασφάλεια συνεπάγονται οι χρόνοι αυτοί, επιπλέον δε αποτελούν τροχοπέδη στις συναλλαγές».

Ο κ. Κούβελας τόνισε ότι παρακολουθεί το ζήτημα πολύ στενά και με ερώτησή του στον πρώην αρμόδιο υφυπουργό τον Νοέμβριο του 2019 χτύπησε την καμπάνα για ανάγκη επιπλέον στελέχωσης του Γραφείου. Όπως εξήγησε «η πανδημία καθήλωσε τη λειτουργία του γραφείου της Θεσσαλονίκης. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού και την σημαντική βοήθεια που προσφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος η κατάσταση απλώς συντηρείται, ενώ οι εκκρεμότητες και οι χρόνοι καθυστέρησης μειώθηκαν λίγο».

Εξέφρασε επίσης την αγωνία του ότι με την μετάβαση κι ενσωμάτωση, στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης θα απομείνουν πολύ λίγοι υπάλληλοι, ενώ είναι αναγκαίοι τουλάχιστον 25, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Σήμερα, αν και τα ραντεβού κλείνονται ηλεκτρονικά, είναι περισσότερες οι πιθανότητες να κερδίσεις το ΛΟΤΤΟ παρά να μπεις στο Κτηματολογικό γραφείο Θεσσαλονίκης. Προσωπικά, δεν θα ησυχάσω μέχρι να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του Γραφείου και οι πολίτες να εξυπηρετούνται ταχύτατα».

Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, ο νέος νόμος επιταχύνει την κτηματογράφηση, απλοποιεί και ψηφιοποιεί τις διαδικασίες που παρέχει το Κτηματολόγιο και θωρακίζει την ασφάλεια των συναλλαγών, υπογραμμίζοντας ότι «η καλή λειτουργία του Κτηματολογίου είναι καταλύτης επενδύσεων κι ανάπτυξης».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κούβελας μίλησε για τα άλματα ψηφιακού ''νοικοκυρέματος'' του κράτους, που κατάφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε δυο χρόνια, μειώνοντας σημαντικά τη γραφειοκρατία .