Skip to main content

Κούβελας: Εξασφαλίζουμε στους νέους εργαζόμενους τη σύνταξη που δικαιούνται

Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι «με το υπάρχον σύστημα, η αξιοπρεπής επικουρική σύνταξη για τους νέους εργαζόμενους θα ήταν ένα όνειρο απατηλό».

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθιερώνει ένα δίκαιο σύστημα που εξασφαλίζει στους νέους εργαζόμενους την επικουρική σύνταξη που δικαιούνται, όταν έρθει εκείνη η ώρα, τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κούβελας.

Όπως εξήγησε «με το υπάρχον σύστημα, η αξιοπρεπής επικουρική σύνταξη για τους νέους εργαζόμενους θα ήταν ένα όνειρο απατηλό!» και ξεκαθάρισε ότι για πρώτη φορά, θα έχουμε ένα ασφαλιστικό πλαίσιο που εστιάζει αποκλειστικά στη νέα γενιά.

«Στο επίκεντρο βρίσκονται οι νέοι μας, που γεμάτοι όνειρα και φιλοδοξίες μπαίνουν σε μία άκρως απαιτητική αγορά εργασίας και χτίζουν βήμα - βήμα το μέλλον τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κούβελας αναφέρθηκε στη δημογραφική γήρανση που παρατηρείται στην Ελλάδα και κάνει, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «επιτακτική την ανάγκη να αλλάξουμε ρότα και να χτίσουμε το μέλλον με γνώμονα το καλό των επόμενων γενεών».

Μίλησε για τις καινοτομίες που εισάγει το νέο ασφαλιστικό, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε ασφαλισμένο να καρπωθεί πλήρως το όφελος από τις δικές του εισφορές και να επιλέξει ποιο από τα τρία επενδυτικά προφίλ, τον αντιπροσωπεύει καλύτερα: το «συντηρητικό», το «ισορροπημένο» ή το «επιθετικό», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία. Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό δημόσιο εγγυάται την επιστροφή όποιου ποσού έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος για εισφορές επικουρικής ασφάλισης με το πληθωρισμό που τυχόν έχει προκύψει.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Κούβελας υπογράμμισε ότι «από τη μία, θεσπίζουμε ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, και από την άλλη διαβεβαιώνουμε τους νέους μας, ότι θα λάβουν τις συντάξεις που τους αξίζουν, όταν έρθει η ώρα. Πρόκειται για ένα σύστημα που θα αποτελεί ένα νέο και ολοκληρωμένο πλαίσιο, με το οποίο ρυθμίζεται ουσιαστικά το σύστημα επικουρικής ασφάλισης στη χώρα μας, με στόχο την αναβάθμιση και ενίσχυση των επικουρικών συντάξεων προς όφελος των νέων ανθρώπων που μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Η μεταρρύθμιση εισάγει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, που είναι και παραμένει δημόσια, προς όφελος όλων.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι παραμένουν συνεπείς στο ίδιο ξεπερασμένο μοτίβο, την ίδια κομματική γκρίνια, την ίδια μικροπολιτική μιζέρια του «όχι σε όλα» και συμπλήρωσε ότι «εμείς συντονιζόμαστε με το παρόν, με τις έντονες κοινωνικές ανάγκες, κυρίως όμως με το μέλλον. Εμείς οραματιζόμαστε τους νέους μας σε μία αναβαθμισμένη αγορά εργασίας, ισχυρών δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων σήμερα, που θα εξασφαλίζουν την ενισχυμένη  σύνταξη τους αύριο».

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε την ομιλία του, παραφράζοντας τα λόγια φιλοσόφων του Διαφωτισμού: «Αν θέλεις να φτιάξεις ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, άνοιξε την πόρτα του δωματίου την ώρα που κοιμούνται τα παιδιά σου. Κοίταξέ τα, σκέψου το μέλλον τους, και τότε πάρε μία πένα και άρχισε να γράφεις. Μόνον έτσι θα πετύχεις την αλληλεγγύη των γενεών».