Skip to main content

Κούβελας: Μήτρα σπουδαίων δικαστικών λειτουργών η Σχολή Δικαστών της Θεσσαλονίκης

Μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο βουλευτής χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη μεταρρύθμιση της σχολής.

Η περιφρούρηση και η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου, η βελτίωση της ποιότητας και η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης είναι το διπλό στοίχημα που θα κερδίσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις βάσεις που τίθενται εδώ και 2,5 χρόνια τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» ο Βουλευτής της Ν.Δ. Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας.

Χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ιδιαίτερης σημασίας, καθώς αποτελεί ακόμη μία πραγματική μεταρρύθμιση στο χώρο της δικαιοσύνης.

Ο κ. Κούβελας μίλησε για τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στη λειτουργία των δικαστηρίων, τονίζοντας όμως ότι «η Ελλάδα παύει να είναι ουραγός της Ευρώπης, με δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της για καθυστέρηση, ως προς την έκδοση αποφάσεων από τα δικαστήρια μας και βελτιώνουμε τη θέση μας με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που γίνονται εδώ και 2 χρόνια. Όμως, παραμένουμε στην τελευταία θέση σύμφωνα με το EU Justice Scoreboard για το 2021, στο ζήτημα της διαρκούς κατάρτισης των δικαστών μας. Το κλίμα αυτό αλλάζει με τις συνεχείς βαθιές τομές στο χώρο της δικαιοσύνης».

Αναφερόμενος στην Εθνική Σχολή Δικαστών υπογράμμισε ότι είναι επιβεβλημένη η μεταρρύθμιση καθώς, όπως συμπλήρωσε «οι ίδιοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι και συμμετέχοντες, διαπίστωσαν πρώτοι την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Σχολής, καθώς μετά από 27 χρόνια τόσο το νομικό όσο και το κοινωνικό περιβάλλον αλλάζουν».

Ο κ. Κούβελας χαρακτήρισε την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, «μήτρα» από όπου προέρχονται σπουδαίοι λειτουργοί, που κοσμούν τις δικαστικές έδρες όλης της χώρας. «Δεν πρέπει να εξαντλείται όμως εκεί η αποστολή της, αλλά επιβάλλεται να έχει και έντονο κοινωνικό πρόσημο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κούβελας μίλησε λεπτομερώς για τις νέες διατάξεις που θα ενισχύσουν την Σχολή, μεταξύ των οποίων είναι η δια βίου κατάρτιση και αξιολόγηση των αποφοίτων αλλά και των διδασκόντων με σύγχρονους κανόνες και η συνεργασία της σχολής με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα, φορείς, οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και την υποστήριξή της από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χαρακτήρισε δε πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία τη δημιουργία νέας κατεύθυνσης που θα καταρτίζει  τους Ειρηνοδίκες.

«Το Υπουργείο ορθώς αποδέχτηκε, μετά και από δική μου παρέμβαση, η πρακτική άσκηση που διαρκεί 8 μήνες και αρχικά προοριζόταν να γίνεται στα Πρωτοδικεία και τις εισαγγελίες της Αθήνας, να γίνεται τελικά εξολοκλήρου στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κούβελας ολοκλήρωσε την ομιλία του κάνοντας λόγο για την αλλαγή κουλτούρας του δικαστικού περιβάλλοντος εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι «ένας καλά καταρτισμένος και επαρκής δικαστικός λειτουργός, είναι αυτός που θα δώσει τη λύση σε όλα τα σοβαρά θέματα τα οποία θα τεθούν στη κρίση του στα δικαστήρια μας. Όπως έχουμε παραδεχθεί άλλωστε αποτελεί πρόβλημα όταν οι δικαστές επηρεάζονται από τον καιρό της ημέρας, ενώ αντίθετα επιβάλλεται να συμβαδίζουν με το κλίμα της εποχής. Θέλουμε δικαστές εκείνους που, κατά τον Σωκράτη, ακούν ευγενικά, απαντούν με συνέπεια, σκέφτονται ορθά και αποφασίζουν αμερόληπτα».