Skip to main content

Κοζάνη: Δραματική η κατάσταση στο Μαμάτσειο – Έκλεισε και η ψυχιατρική κλινική

Σε νοσοκομείο μίας νόσου μετατρέπεται σταδιακά το Μαμάτσειο - Ασθενείς χρειάστηκε να διακομιστούν ακόμα και σε υγειονομικές δομές άλλης περιφέρειας

Η μία μετά την άλλη κλείνουν οι κλινικές απλής νοσηλείας στο Μαμάτσειο νοσοκομείο της Κοζάνης, προκειμένου αντιμετωπιστούν τα περιστατικά κορωνοϊού που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Μετά τη χειρουργική και την παθολογική κλινική, η οποία εκκενώθηκε χθες με τους ασθενείς να διακομίζονται σε μονάδα ιδιωτικού θεραπευτηρίου που θα λειτουργήσει με τη συνδρομή ιδιωτών γιατρών, κλείνει και η ψυχιατρική, η μοναδική κλινική της ειδικότητας που υπάρχει σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τα βαριά περιστατικά να οδηγούνται επίσης σε ιδιωτική δομή.

«Η ψυχιατρική κλινική της Κοζάνης εξυπηρετεί τέσσερις νομούς και πέντε πόλεις. Άραγε 20 κρεβάτια θα σώσουν τη Δυτική Μακεδονία από την COVID; Υπάρχει πρόβλημα, γιατί η συγκεκριμένη κλινική θα δέχεται προς το παρόν μόνο ασθενείς με εισαγγελική εντολή. Αν κάποιος άλλος χρήζει νοσηλείας, δεν ξέρω που θα πάει. Υποτυπώδη τακτικά ιατρεία είναι να γίνουν στον ξενώνα βραχείας νοσηλείας, που είναι εξωνοσοκομειακή δομή στην οποία νοσηλεύονται άτομα λειτουργικά για κοινωνικούς κυρίως λόγους. Όμως, το κτήριο στο οποίο θα κληθούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες για συνταγογράφηση, η παροχή βεβαιώσεων και γνωματεύσεων και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες βρίσκεται σε δασώδη περιοχή με δύσκολη πρόσβαση. Αντιλαμβάνεστε, δηλαδή, ότι πάλι πληρώνουν οι ασθενείς το τίμημα του κορωνοϊού. Κι αυτό ενώ η παγκόσμια γραμμή και από τον ΟΗΕ και από τον ΠΟΥ είναι να δοθεί στην ψυχιατρική η βάση που της αρμόζει», είπε στη Voria.gr ο γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, επιμελητής της ψυχιατρικής κλινικής, Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος επισήμανε ότι στο Μαμάτσειο έχουν απομείνει «καθαρές» μόνο η παιδιατρική και η στεφανιαία μονάδα.

Δύσκολη η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Την ίδια στιγμή, η επιδημιολογική κατάσταση σε όλη την περιφερειακή ενότητα, η οποία παραμένει σε βαθύ κόκκινο, δεν φαίνεται να βελτιώνεται, όπως δείχνουν οι αριθμοί των κρουσμάτων που παραμένουν σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν και με διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Μέχρι χθες τα ενεργά κρούσματα ήταν συνολικά 953, εκ των οποίων 435 στον δήμο Κοζάνης, 383 στον δήμο Εορδαίας, 54 στον δήμο Βοΐου, 69 στον δήμο Σερβίων και 12 στον δήμο Βελβεντού, έναντι 926 την 1η Απριλίου (437 στην Κοζάνη, 269 στην Εορδαία, 118 στο Βόιο, 96 στα Σέρβια και 6 στον Βελβεντό).

Η εικόνα αυτή έχει διαμορφώσει συνθήκες μεγάλης πίεσης και στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, αλλά και συνολικά στο δημόσιο σύστημα υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ενδεικτικό ότι για το τρίτο το κύμα της πανδημίας είχε αποφασιστεί αρχικά να είναι αναφοράς μόνο τα νοσοκομεία Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Γρεβενών και τα περιστατικά από Καστοριά και Φλώρινα να διακομίζονταν εκεί. Πλέον, με την πίεση που υπάρχει κυρίως στην Κοζάνη επιστρατεύτηκαν και τα δύο νοσοκομεία που είχαν μείνει εκτός σχεδιασμού. Και πάλι, όμως, η κατάσταση είναι δύσκολη με τις κλίνες ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες.

Όπως επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλίδης, το τελευταίο διάστημα από την Κοζάνη διακομίζονταν περιστατικά όχι μόνο στην Πτολεμαΐδα και Γρεβενά, αλλά ακόμα και στη Νάουσα ή στην Έδεσσα. Προχθές, εξάλλου, όπως ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ, ασθενής που διασωληνώθηκε στα Γρεβενά χρειάστηκε τελικά να διακομιστεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, το πρόβλημα επιδεινώνει η έλλειψη προσωπικού. «Τα νοσοκομεία ήταν και προ κορωνοϊού υποστελεχωμένα, ενώ όλο αυτό το διάστημα δεν φρόντισα να ανανεώσουν τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα. Έτσι, γενικοί γιατροί επιστρατεύονται για όλα, χωρίς να έχουν την εξειδίκευση, ενώ μετακινούνται ακόμα και αγροτικοί γιατροί για να υποδέχονται τα περιστατικά», τόνισε.

Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς ζητούν οι φορείς

Τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν έντονη ανησυχία στους φορείς της περιοχής, που ζητούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Αίτημά μας είναι να δοθεί προτεραιότητα στην περιοχή μας για τους εμβολιασμούς. Η Κοζάνη θέλει και υγειονομικά μέσα και άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Υπάρχουν ειδικότεροι εμού να αποφασίσουν ποια θα είναι αυτά», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος επισήμανε παράλληλα ότι για τα κρούσματα που ανακοινώνονται δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες, όπως από πόσα τεστ και από ποιες μέρες προήλθαν.

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο που παραμένει κλειστό, ο δήμαρχος ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τους αρμόδιους και εξέφρασε την ευχή τις επόμενες ημέρες να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων, ώστε την Παρασκευή να ανάψει η κυβέρνηση το πράσινο φως και να ανοίξουν τα καταστήματα από την επόμενη εβδομάδα.