Skip to main content

Κοζάνη: Τα αρωματικά φυτά πυλώνας ανάπτυξης στη μεταλιγνιτική εποχή

Ο κρόκος, η λεβάντα, το τριαντάφυλλο και το τσάι μας δείχνουν τον δρόμο για μία νέα μορφή ανάπτυξης, τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης

Σε μία προσπάθεια να αναδειχθούν οι προοπτικές αγροτικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης στο πεδίο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, το Επιμελητήριο Κοζάνης διοργανώνει από κοινού με τον δήμο και την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έκθεση και συνέδριο με θέμα τις εν λόγω καλλιέργειες που θεωρείται ότι μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Κοζάνης, Νίκος Σαρρής, στον νομό Κοζάνης συνταντώνται περί τα 650 είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, εκ των οποίων τα 300 αρωματικά. Ενδεικτικό του μεγέθους είναι το ότι στη Γερμανία, όπου υπάρχει πολλαπλάσια καλλιεργήσιμη έκταση, υπάρχουν μόλις 30 είδη. «Ο κρόκος, που αποτελεί τη ναυαρχίδα, αλλά και άλλες καλλιέργειες, όπως η λεβάντα, το τριαντάφυλλο και το τσάι μπορούν να μας δείξουν τον δρόμο για μία νέα μορφή ανάπτυξης και να δημιουργήσουν σημαντικές προοπτικές τόσο στον αγροτικό κλάδο όσο και στην μεταποίηση και το εμπόριο», δήλωσε. Άλλωστε, ο κρόκος Κοζάνης αποτελεί ένα κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν, που ταξιδεύει σε δεκάδες χώρες, ενώ γίνονται προσπάθειες για να μπει και στην κινεζική αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, η καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην περιοχή είναι η κορυφαία στην Ελλάδα, ενώ εκτιμάται πως φέτος οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα διπλασιαστούν. Όπως ανέφερε, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο συγκεκριμένο πεδίο, μέσω και των δράσεων της Αναπτυξιακής Δυτικής Μακεδονίας που «τρέχει» το Τοπικό Πολυταμειακό Προγράμματα CLLD LEADER για την Κοζάνη και τα Γρεβενά, ύψους 8,35 εκατ. ευρώ.

«Θέλουμε ο νομός Κοζάνης να αποτελέσει το κέντρο των εξελίξεων στις συγκεκριμένες καλλιέργειες, να ενημερωθεί ο κόσμος για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται και να αναδείξουμε τον τεράστιο πλούτο της περιοχής μας», τόνισε ο κ. Σαρρής.

Εξάλλου, η επιχειρηματική ενασχόληση – σε όλο το φάσμα – με τα αρωματικά και φαρμακευτικάφυτά μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης για το μείζον πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει τη Δυτική Μακεδονία: είναι η πρώτη περιφέρεια σε ανεργία νέων στην Ευρώπη με ποσοστό άνω του 70% και πρώτη στην Ελλάδα στη γενική ανεργία με ποσοστό άνω του 30%. Εκτιμάται μάλιστα, ότι οι άνεργοι θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια κατά 12.000 άτομα, λόγω της μείωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Η 1η Πανελλαδική Έκθεση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, που φιλοξενείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοίλων Κοζάνης, ανοίγει τις πύλες της απόψε και θα διαρκέσει έως την Κυριακή. Παράλληλα, ξεκινάει τις εργασίες του συνέδριο, όπου 27 εισηγητές (καθηγητές πανεπιστημίου και εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών) θα θέσουν επί τάπητος τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του συγκεκριμένου κλάδου. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που το Σαββατοκύριακο θα είναι ανοιχτή από τις 9:00 έως τις 21:00, θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 20:00 από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα συμμετάσχουν επιχειρηματικές αποστολές από τέσσερις χώρες, Ταϊβάν, Γερμανία, Βουλγαρία και Κύπρο.