Skip to main content

Εκδήλωση ΕΒΕΘ: Η κατάρρευση του κλάδου των κατασκευών σε αριθμούς

Στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της κατάρρευσης του κατασκευαστικού κλάδου την περίοδο 2007-2017 παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του ΕΒΕΘ.

Την ελεύθερη πτώση του πλέον πολύπαθου κλάδου των κατασκευών τη δεκαετία της κρίσης περιέγραψε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Τάσεις και προοπτικές στον κλάδο των δομικών υλικών και των κατασκευών», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ), Πέτρος Παπαϊωάννου.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΠΑΚ, η επενδυτική δαπάνη στον κατασκευαστικό κλάδο το 2007 άγγιζε τα 33 δισ. ευρώ, ενώ δέκα χρόνια αργότερα προσγειώθηκε απότομα στα 9 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι θέσεις εργασίας να συρρικνωθούν σε μία δεκαετία (2007-2017) από 580.000 σε 333.000, οι οικοδομικές άδειες να περιοριστούν κατά 83% και οι συναλλαγές κατά 90%. Την ίδια περίοδο οι τιμές πώλησης των ακινήτων, κατά μέσο όρο, πανελλαδικά, έκαναν βουτιά κατά 41% (η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα μεταξύ των χωρών στην ΕΕ) ενώ οι τιμές των ενοικίων μειώθηκαν κατά 22% για τις κατοικίες και κατά 31% για τους επαγγελματικού χώρους.  
   
Κύριες αιτίες της απαξίωσης των ακινήτων είναι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η έλλειψη ρευστότητας, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι αρνητικές προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η αστάθεια του φορολογικού πλαισίου με το κερασάκι στην τούρτα να ακούει στο όνομα... ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, για να υπάρξει αντιστροφή του κλίματος θα πρέπει να αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο και να προκύψουν συνέργειες στον κατασκευαστικό κλάδο προκειμένου να μην ξαναβρεθεί ο χώρος στη δεινή θέση που βρίσκεται σήμερα.

Την ανάγκη για συνέργειες αλλά και τη δημιουργία ενός νέου προφίλ, περισσότερο καινοτόμου, για τον κατασκευαστικό κλάδο, επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Τα πρώτα χρόνια θεωρήσαμε πως η κρίση θα διαρκούσε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προσπαθήσαμε να επιπλεύσουμε, και μετά ήρθε η κατάρρευση», είπε ο κ. Μπίλλιας υπογραμμίζοντας πως «ο κατασκευαστικός κλάδος φέρνει ανάπτυξη. Οι συντελεστές της κατασκευής έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο παλιό κτιριακό απόθεμα της χώρας μας, το οποίο όμως έχει ανάγκη από αντισεισμική βελτίωση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μεγάλα έργα που σύντομα ολοκληρώνονται. «Πρέπει να σχεδιάσουμε νέα  μεγάλα έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίλλιας.