Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το 2025 ολοκληρώνεται η ανακαίνιση στο διατηρητέο του Κρατικού Ωδείου

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο με 3 εκατ. ευρώ - Οι σκαλωσιές φεύγουν προσωρινά και επιστρέφουν την άνοιξη για τη ριζική ανακαίνιση του κτηρίου

Ξεκίνησε σταδιακά η αποκαθήλωση στις σκαλωσιές που επί τρία χρόνια κάλυπταν το ιστορικό διατηρητέο κτήριο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στην οδό Φράγκων, αυτό όμως είναι προσωρινό προκειμένου να γίνει αποτύπωση με λέιζερ της εξωτερικής όψης και σύντομα θα ξαναμπούν για την ευρείας κλίμακας αποκατάσταση του χώρου.

Οι σκαλωσιές είχαν μπει πριν από περίπου τρία χρόνια, καθώς η Πολεοδομία έκρινε πως υπήρχαν στοιχεία επικίνδυνα στον εξωτερικό σκελετό που έχρηζαν άμεσης αποκατάστασης.

Στην πορεία κρίθηκε απαραίτητο να γίνει μια ριζική ανακαίνιση εντός και εκτός του κτίσματος και το έργο προϋπολογισμού πάνω από 3 εκατ. ευρώ εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Προκειμένου λοιπόν να καταρτιστούν οι μελέτες αποκατάστασης, οι σκαλωσιές απομακρύνονται και τις επόμενες μέρες, μόλις καθαρίσει η πρόσοψη, θα γίνει αποτύπωση με λέιζερ της εξωτερικής όψης και θα ξεκινήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης του σχεδιασμού υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι εργασίες έχουν μερικώς ολοκληρωθεί στο εξωτερικό τμήμα του κτηρίου και σύμφωνα με πληροφορίες της voria αποκάλυψαν ένα κονίαμα που μοιάζει με τεχνητή πέτρα και είναι μοναδικό για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η ριζική ανακαίνιση σε ένα κτήριο που σχεδιάστηκε το 1903 για να στεγάσει την Οθωμανική Τράπεζα είναι απαραίτητη αφενός λόγω της φυσιολογικής φθοράς του χρόνου και αφετέρου επειδή πρέπει να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις χρήσης. Έτσι θα τοποθετηθεί ανελκυστήρας για ΑμΕΑ, θα αλλαχθεί το σύστημα μόνωσης, θέρμανσης, θα γίνει ενεργειακή αναβάθμιση, ενώ εξωτερικά θα αναδειχθεί η τυπολογία του κτίσματος που φέρει στοιχεία νεομπαρόκ.

Το πρόγραμμα ριζικής ανακαίνισης εξωτερικά και εσωτερικά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2025 και εκτιμάται ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2023.

Η διοίκηση και η διεύθυνση του ΚΩΘ αναζητούν ήδη χώρο για τους 400 σπουδαστές και τους 78 διδάσκοντες, έτσι ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα μαθήματα από την νέα χρονιά, οπότε και θα πρέπει να εκκενωθεί το κτήριο, το οποίο είναι διοκτησίας του ΕΦΚΑ.

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1914 με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, με σκοπό τη διδασκαλία της ευρωπαϊκής μουσικής και παράλληλη υποστήριξη και προαγωγής της ελληνικής μουσικής. Μεταφέρθηκε στο ιστορικό διατηρητέο κτήριο της Οθωμανικής Τράπεζας το 1987 με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη.

Στο κτήριο υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίες, διοικητικές υπηρεσίες, αλλά και αίθουσα συναυλιών όπου φιλοξενούνται εκδηλώσεις με Έλληνες και ξένους μουσικούς, σεμινάρια, βραδιές λόγου και μουσικοί διαγωνισμοί.

Το διατηρητέο της οδού Φράγκων αποτελεί ένα εκλεκτικιστικό δείγμα με νεομπαρόκ, νεοκλασικά και πολλά στοιχεία από την γαλλική αρχιτεκτονική. Κατασκευάστηκε αρχικά το 1840 ως κατοικία του Jake Abbott και το 1863 χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστημα της Οθωμανικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη και ανασχεδιάστηκε το 1890 από τους μηχανικούς Baruch and Amar. Στον κήπο του κτηρίου υπάρχουν αγάλματα εξαιρετικής τεχνοτροπίας, στα δεξιά της εισόδου, αυτό της Οικονομίας και στα αριστερά της Τραπεζικής Πίστης.