Skip to main content

Οι Τούρκοι απελαύνουν τον πρόεδρο της Παμποντιακής - Κρατείται στο αεροδρόμιο

Δεν του επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος.

Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κρατείται ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης καθώς του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα προκειμένου να παραστεί, ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

Όπως τονίζει το pontosnews.gr, κ. Βαρυθυμιάδης βρίσκεται σε λίστα ανεπιθύμητων προσώπων των τουρκικών αρχών προφανώς λόγω του αγώνα του για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Το efxinospontos.gr υπογραμμίζει πως μόλις έφτασε ο κ. Βαρυθυμιάδης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης οι Τούρκοι αστυνομικοί δεν τον άφησαν να περάσει στη χώρα και τον οδήγησαν σε ένα χώρο όπου του δήλωσαν πως δεν μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του. Του ζήτησαν να υπογράψει διάφορα έγγραφα και τον ενημέρωσαν πως θα του πάρουν και το κινητό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του efxinospontos.gr, μετά από την παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΠΟΕ Γιώργου Παρχαρίδη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι τουρκικές αρχές, θα απελάσουν τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη, εντός της ημέρας και αεροπορικώς με πτήση στις 7 το βράδυ της Παρασκευής 13 Αυγούστου 2021, ο οποίος θα επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Αθήνας στην Ελλάδα.

«Έχουμε έρθει ως προσκυνητές. Κατεβήκαμε από το αεροπλάνο, περάσαμε από το σημείο του ελέγχου των διαβατηρίων για να μπούμε στην ενδοχώρα κι έχουμε κι άλλη πτήση. Το γκρουπ πέρασε κι εμένα με κρατήσαν. Με έβαλαν στην άκρη και ήρθαν δύο αστυνομικοί και με πήγαν στα κρατητήρια του αεροδρομίου» δήλωσε ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης στο STAR, μετά τη σύλληψή του.

Όπως είπε δεν ξέρει για ποιον λόγο συνελήφθη. «Εμείς αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Τους είπα να μου φέρουν κάποιον που μιλάει ελληνικά. Μου ζητούν να υπογράψω κάτι, για το οποίο δε γνωρίζω τη γλώσσα που είναι γραμμένο» κατέληξε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθησαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι, μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου. Μαζί τους ήταν και ο δημοσιογράφος Χρήστος Κωνσταντινίδης.

Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), όπως σημειώνει το efxinospontos.gr, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου ο πρόεδρος Γεώργιος Αμαραντίδης και ο γενικός γραμματέας Βασίλειος Μωυσίδης, αναφέρει πως «η Διεθνής Συνομοσποδια Ποντίων Ελλήνων εκφράζει την δυσαρέσκεια - διαμαρτυρία της για την απαράδεκτη στάση των Τουρκικών αρχών της Κωνσταντινούπολεως να προβούν σήμερα στην σύλληψη και κράτηση στο αεροδρόμιο της πόλης του προέδρου της ΠΟΕ Γιώργου Βαρυθυμιαδη και την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου χωρίς κανένα απολύτως στοιχειοθετημένο αδίκημα σε βάρος τους, ενώ ταξίδευαν για την Τραπεζούντα με σκοπό την συμμετοχή τους στη Θεία λειτουργία του 15αγουστου. Η ΔΙΣΥΠΕ αξιώνει από το Ελληνικό ΥΠΕΞ αλλά και τις πρεσβείες των Χωρών Ε.Ε ΗΠΑ και Ρωσίας να κινηθούν τάχιστα ούτως ώστε οι Τουρκικές αρχές να απελευθρώουν τους δύο Έλληνες που κρατούν άδικα στο κρατητήριο του Αεροδρομίου της Κωνσταντινουπόλεως».