Skip to main content

Κραυγή αγωνίας από τους βαμβακοκαλλιεργητές - Ζητούν ενίσχυση λόγω πανδημίας

Αν και έχουμε φτάσει στη λήξη της εκκοκιστικής περιοόδου, οι καλλιεργητές έχουν εισπράξει τιμές απαγορευτικές για τη συνέχιση της καλλιέργειας.

Οικονομική ζημία λόγω της πανδημίας έχουν υποστεί οι βαμβακοκαλλιεργητές της χώρας όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση.

Αν και έχουμε φτάσει στη λήξη της εκκοκιστικής περιοόδου, οι καλλιεργητές έχουν εισπράξει τιμές απαγορευτικές για τη συνέχιση της καλλιέργειας, αφού υπάρχει αδυναμία από τη πλευρά των βαμβακοπαραγωγών, να κλείσουν τις οφειλές του 2020, πόσο μάλλον να ξεκινήσουν τη καλλιέργεια του 2021.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το ελληνικό βαμβάκι το οποίο εκπροσωπεί όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και την Ε.Ε, στις διεθνείς αγορές, κατά τη διάρκεια του 2020 υπέστη μία μείωση τιμών, λόγω της πανδημίας, η οποία μεταφράζεται σε 25% μείωση εισοδήματος για τους παραγωγούς.

Όπως αναφέρουν οι καλλιεργητές ξεκίνησαν πέρσι τη καλλιέργεια έχοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης, πως όποιος κλάδος πληγεί οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας θα ενισχυθεί.

Μάλιστα καλούν όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, να στηρίξει το αίτημα τους για κορωνοενίσχυση στο βαμβάκι, προκειμένου να στηριχτεί το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών βαμβακοπαραγωγών, ώστε να ορθοποδήσουν σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βαμβακοκαλλιέργεια είναι μια από τις σημαντικότερες της χώρσας, καθώς καλύπτει πανελλαδικά πάνω από δύο εκατομμύρια στρέμματα γης (2.766.777) και αφορά πάνω από σαράντα χιλιάδες παραγωγούς (45.928) σε διάφορες περιοχές της χώρας.