Skip to main content

Κρεμλίνο: Υπό σοβαρή αμφισβήτηση ο ΠΟΕ αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ

Η ύπαρξη θεμελιωδών διεθνών οικονομικών οργανισμών θα τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση μετά την έξοδο των μεγαλύτερων οικονομιών στη γη

Το Κρεμλίνο τονίζει πως η ύπαρξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) θα τεθεί σε σοβαρή αμφισβήτηση, αν μείζονες οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποχωρήσουν απ' αυτόν, ένα ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε εχθές ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έκανε το σχόλιο αυτό απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία ο Τραμπ απείλησε να αποχωρήσει από τον ΠΟΕ λόγω της άδικης, όπως υποστήριξε, αντιμετώπισης των Ηνωμένων Πολιτειών από τον οργανισμό.

«Είναι προφανές πως η ύπαρξη θεμελιωδών διεθνών οικονομικών οργανισμών (όπως ο ΠΟΕ) θα τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση μετά την έξοδο των μεγαλύτερων οικονομιών στη γη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (World Trade Orginization), η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Γενεύη, ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 1995 και βασίζεται στη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT), η οποία συνήφθη το 1947. Μέλη του είναι περισσότερες από 160 χώρες. Η Ρωσία εντάχθηκε στον οργανισμό το 2012.