Skip to main content

Κρεμλίνο: Στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες ο Λουκασένκο

Η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος του Λουκασένκο, που αντιμετωπίζει πολιτική κρίση στη χώρα του-633 συλλήψεις στις χθεσινές κινητοποιήσεις στη Λευκορωσία.

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο θα επισκεφθεί τη Μόσχα για συνομιλίες «τις ερχόμενες μέρες», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος του Λουκασένκο, ο οποίος αντιμετωπίζει πολιτική κρίση στη χώρα του, όπου πραγματοποιούνται μαζικές κινητοποιήσεις μετά την επανεκλογή του με συντριπτική πλειοψηφία στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι προϊόν νοθείας.

633 συλλήψεις στις χθεσινές κινητοποιήσεις

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 633 συλλήψεις έγιναν στη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης που έγιναν χθες Κυριακή στη χώρα, σε διαμαρτυρία για την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Λουκασένκο στην προεδρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 363 από τους συλληφθέντες παραμένουν σήμερα προφυλακισμένοι εν αναμονή της εξέτασης των υποθέσεών τους από δικαστήρια.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων στις οποίες προβαίνει η λευκορωσική αστυνομία σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης έπειτα από αυτές στις οποίες προχώρησε στις πρώτες κινητοποιήσεις που έγιναν μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου και κατεστάλησαν άγρια από τις δυνάμεις της τάξης. Οι αρχές πολλαπλασίασαν εξάλλου την περασμένη εβδομάδα τις συλλήψεις αντιδρώντας στην κινητοποίηση φοιτητών.

Παράλληλα η σύλληψη από αγνώστους, σύμφωνα με το λευκορωσικό μέσο ενημέρωσης Tut.By, το οποίο επικαλείτο αυτόπτη μάρτυρα, της αντιπολιτευόμενης Μαρία Κολέσνικοβα, μιας από τα λίγα σημαντικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας που επέλεξαν να μην αυτοεξοριστούν, αποτελεί μια ένδειξη της εντατικοποίησης της καταστολής των κινητοποιήσεων από τις αρχές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξαν οι πολιτικοί της σύμμαχοι, η Κολέσνικοβα οδηγήθηκε από αγνώστους σήμερα το πρωί σε ένα όχημα και πλέον δεν απαντά στο τηλέφωνό της. Αυτή είναι μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, εναντίον του οποίου οι αρχές έχουν κινήσει δικαστικές διώξεις για "απειλή στην εθνική ασφάλεια".

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι μετείχαν χθες στο κέντρο του Μινσκ στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης για τέταρτο συνεχόμενο σαββατοκύριακο, παρά την ισχυρή ανάπτυξη δυνάμεων της τάξης και στρατού στην πρωτεύουσα.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν χθες φαίνονται άνδρες με πολιτικά και κουκούλες, οπλισμένοι με γκλομπ, να κυκλοφορούν στο κέντρο του Μινσκ και να καταδιώκουν διαδηλωτές.

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, κυρίως το Γκρόντνο, στη δυτική Λευκορωσία ή το Μπρεστ, επίσης στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Ο 66χρονος Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία στη Λευκορωσία επί 26 χρόνια, συνεχίζει να αποκλείει οποιονδήποτε διάλογο με την αντιπολίτευση και επιδιώκει την υποστήριξη της Μόσχας.

Η καταστολή ήταν ιδιαίτερα βίαιη τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές του Αυγούστου. Τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 7.000 συνελήφθησαν στις πρώτες κινητοποιήσεις που έγιναν. Επίσης καταγγέλθηκαν πολλές περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης.

Πηγή: ΑΜΠΕ