Skip to main content

Κρεμλίνο: Θα συνεχιστούν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Ρωσία «είναι μια χώρα που τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της για την παράδοση φυσικού αεριού στους Ευρωπαίους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν θα ανασταλούν παρά τις απειλές της Λευκορωσίας, η οποία χθες προειδοποίησε ότι ίσως κλείσει τη βάνα ενός μεγάλου αγωγού μεταφοράς αερίου που περνά από το έδαφός της στην περίπτωση που η ΕΕ της επιβάλει νέες κυρώσεις.

Η Ρωσία «είναι και θα παραμείνει μια χώρα που τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της για την παράδοση φυσικού αεριού στους Ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντρίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα ο Πεσκόφ σχολίασε ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν συμβουλεύθηκε τη Μόσχα προτού απειλήσει την ΕΕ ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.

Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου για άμεση παράδοση (spot) μειώθηκαν σήμερα αφού το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Λευκορωσία δεν είχε διαβουλευθεί με τη Μόσχα πριν απειλήσει να μειώσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η Gazprom παραμένει αξιόπιστος εξαγωγέας αερίου.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο προειδοποίησε χθες για πιθανά αντίποινα κατά των οποίων νέων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά για την αντιπαράθεση για τους μετανάστες στα σύνορα Λευκορωσίας-ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του να σταματήσει η διαμετακόμιση φυσικού αερίου και προϊόντων μέσω της Λευκορωσίας.