Skip to main content

Γέφυρα στην Κριμαία: Ο Πούτιν συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την έκρηξη

Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου τη Δευτέρα – Ανέθεσε την ασφάλεια της γέφυρας στην FSB.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας αποφάσισε να συγκαλέσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στον απόηχο της φονικής έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαίας, με τρεις νεκρούς και μεγάλες ζημιές στην υποδομή - και ενώ κορυφαίοι προπαγανδιστές του ζητούν «εκδίκηση».

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι «ο πρόεδρος θα έχει αύριο συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Πούτιν συναντά συχνά τα μέλη του Συμβουλίου. Ωστόσο η αυριανή συνεδρίαση έχει ενδιαφέρον, καθώς θα γίνει δύο ημέρες μετά την έκρηξη στη γέφυρα στο στενό του Κερτς.

Στην FSB ο έλεγχος της γέφυρας

Νωρίτερα, ο Πούτιν ανέθεσε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της χώρας την επίβλεψη της γέφυρας.

Η υποδομή έχει κομβική σημασία. Αφενός αποτελεί σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία και αφετέρου αποτελεί τον δίαυλο ανεφοδιασμού των στρατευμάτων που βρίσκονται στη νότια Ουκρανία.

Εκδίκηση ζητούν Ρώσοι συνεργάτες του Πούτιν

Παρά το ότι η Ρωσία δεν έχει κατηγορήσει άμεσα την Ουκρανία, στο εσωτερικό εκφράζεται κύμα οργής, με πολλούς κυβερνήτες αλλά και προπαγανδιστές του Πούτιν να ζητούν αντίποινα.

Ο κορυφαίος προπαγανδιστής του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Σολοβιόφ ζητά μια βάναυση σταλινική απάντηση προκειμένου η Ουκρανία «να βυθιστεί σε σκοτεινή περίοδο», αλλά και να ενωθούν όλοι οι Ρώσοι. Ο Σολοβιόφ μάλιστα ζήτησε την επιστροφή του διαβόητου τμήματος αντικατασκοπείας SMERSH επί Στάλιν, για να συντρίψει κάθε εσωτερική αντίθεση σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία.

Το τμήμα SMERSH, με σύνθημα το «Θάνατος στους κατασκόπους», συγκέντρωνε αντικατασκοπευτικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούσε ο Στάλιν κατά των αντιφρονούντων, στην προσπάθειά του να εξαφανίσει όσους προσπαθούσαν να ανατρέψουν το καθεστώς του. «Είναι ώρα να θυμηθούμε τη Σοβιετική στρατιωτική εκπαίδευση και να δράσουμε αποφασιστικά και δημιουργικά» είπε ο προπαγανδιστής.

«Η Ουκρανία πρέπει να βυθιστεί σε σκοτεινή εποχή. Γέφυρες, φράγματα, σιδηρόδρομοι, θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και άλλες εγκαταστάσεις υποδομής θα πρέπει να καταστραφούν σε ολόκληρη τη χώρα» τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα θα πρέπει να μπει σε πολεμικό κλίμα, που θα επιτευχθεί μέσω της επιστροφής του σταλινικού τμήματος αντικατασκοπείας.

Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν αμέσως μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, δείχνουν το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη.

Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα, ενώ καταστράφηκε ο ένας οδικός διάδρομος και υπέστη ζημιές ο σιδηροδρομικός άξονας και ένα τρένο, που έτυχε να διέρχεται από το σημείο εκείνη τη στιγμή.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για τεράστια ποσότητα εκρηκτικών, η έκρηξη των οποίων προκάλεσε ωστικό κύμα σε μία πάρα πολύ μεγάλη απόσταση.