Skip to main content

Κρίσιμες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα μετά την αποχώρηση Ζαβού

Σε ποιον περνάει, ατύπως, η αρμοδιότητα του τραπεζικού συστήματος, μετά την απομάκρυνση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαβού;

Σε ποιον περνάει, ατύπως, η αρμοδιότητα του τραπεζικού συστήματος, μετά την απομάκρυνση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζαβού; Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να προδικάσουν ότι από τη στιγμή που η θέση καταργήθηκε, λογικό είναι το χαρτοφυλάκιο της να «μείνει» στο υπουργείο και κατά συνέπεια στον προϊστάμενο του, Χρήστο Σταϊκούρα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αυτή είναι η μισή αλήθεια, όπως μπορούν να διαβεβαιώσουν όσοι ξέρουν.

Κι αυτό γιατί, τυπικά πάντα, ναι μεν ο «τσάρος» έχει αναλάβει επισήμως τις συνεννοήσεις με τους τραπεζίτες, όμως στην όλη διαχείριση του συστήματος βαρύνοντα λόγο αποκτά και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλεξ Πατέλης. Ο οποίος, ούτως ή άλλως, εμπλέκονταν στην όλη ιστορία από την εποχή Ζαβού, αλλά τώρα ο ρόλος του γίνεται πιο επιδραστικός. Ο κ. Πατέλης, για παράδειγμα, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή μαζί τους εδώ και καιρό. Και μάλιστα με κρίσιμη ατζέντα.

Για παράδειγμα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού είχε αποφασιστικό λόγο στις τελευταίες αυξήσεις τραπεζικών μετοχικών κεφαλαίων, στις μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις που έγιναν αυτόν τον καιρό και όχι μόνο. Τέλος, είχε άποψη ακόμα για το μείζον θέμα «Ηρακλής», την περίπτωση της bad bank κλπ, κλπ. Και μια κι ο λόγος σε bad banks και τα σχετικά, να αναφέρουμε εδώ μια ακόμα κρίσιμη λεπτομέρεια:

Ο κ. Πατέλης έχει σαφώς καλύτερες σχέσεις με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. Όπερ σημαίνει ότι οδεύουμε σε περαιτέρω εξομάλυνση του συστήματος.