Skip to main content

Κρίσιμη εβδομάδα για την οικονομία: Οι δείκτες που θα κρίνουν τα μέτρα στήριξης

Την εβδομάδα αυτή οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ θα δώσουν μια επιπλέον εικόνα στο τι γίνεται στην ελληνική οικονομία - Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται.

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά για την οικονομία, καθώς αύριο και την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τόσο τα στοιχεία για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του 2022 όσο και εκείνα για τον πληθωρισμό.

«Eντός του Ιουνίου θα ξέρουμε εάν θα μπορούμε να κάνουμε νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα» είπε χαρακτηριστικά μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών. Την εβδομάδα αυτή οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ θα δώσουν μια επιπλέον εικόνα στο τι γίνεται στην ελληνική οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη στα χέρια του έναν ακόμη καλό μήνα σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα. Από την άλλη, αύριο, περιμένει τι θα δείξουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προβλέψει πως φέτος η οικονομία θα τρέξει με 3,1% ενώ όλο και περισσότερα σύννεφα ύφεσης απλώνονται πάνω από την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γαλλία, παρουσίασε ύφεση για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Εάν τα στοιχεία του ΑΕΠ είναι πιο ελπιδοφόρα από τα αναμενόμενα, αυτό σίγουρα θα δώσει μια αβάντα στο οικονομικό επιτελείο να μπορέσει να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης. Ισχύει βέβαια και το αντίθετο, εάν αποδειχθεί πως η ελληνική οικονομία τα πήγε λιγότερο καλά από το αναμενόμενο κάτω από την πίεση της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο δεύτερος παράγοντας προφανώς και είναι η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Οι εκτιμήσεις πλέον μιλούν για ένα πληθωρισμό της τάξεως του 12%. Την πρώτη πικρή γεύση έδωσαν τα στοιχεία της Eurostat την προηγούμενη εβδομάδα που έδειξαν πληθωρισμό 10,7% στην Ελλάδα για τον μήνα Μάιο, τοποθετώντας την Ελλάδα στην πέμπτη θέση των ευρωπαϊκών χωρών με τον υψηλότερο πληθωρισμό. Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης της Eurostat υπολείπεται του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα. Τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη από την ΕΛΣΤΑΤ θα δείξουν και την ένταση του φαινομένου αλλά και το πόσο γρήγορα θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ήδη μελετά ένα νέο πλέγμα μέτρων για μετά τον Ιούλιο που εστιάζει στο ράλι των τιμών των καυσίμων. Ο υπουργός Οικονομικών πάντως έβγαλε για ακόμη μια φορά από το κάδρο των νέων μέτρων τη μείωση του ΕΦΚ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το θέμα των καυσίμων θα το δούμε μελλοντικά, δεν θα αφορά σε μείωση στους φόρους». Είπε, παράλληλα, ότι «εάν πάμε και μειώσουμε τον φόρο 20 λεπτά, το κόστος για το κράτος είναι 1,5 δισ. ευρώ, άρα θα πρέπει να βρούμε αυτά τα χρήματα».

Ο τρίτος κρίσιμος παράγοντας του Ιουνίου, βάσει του οποίου θα παρθούν και οι τελικές αποφάσεις, είναι το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός για τη χαλιναγώγηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θέλει να είναι σίγουρη πως ο μηχανισμός θα λειτουργήσει όπως είχε σχεδιαστεί εξ αρχής και δεν θα χρειαστεί την τελευταία στιγμή ο προϋπολογισμός να συνεισφέρει επιπλέον με κάποιο ποσό.

Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται

Οι παρεμβάσεις που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι είναι πολλές και όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει ποιο είναι το κατάλληλο μέτρο ή τα κατάλληλα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν. Συζητούνται από τη λύση μια νέας επιδότησης στους πολίτες, δηλαδή ένα fuel pass Νούμερο 2, έως ειδικά μέτρα για τα νησιά ή ακόμα και μια παρέμβαση όπως ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή επιδότηση της βενζίνης στην πηγή. Επιπλέον, στο τραπέζι είναι και η διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου.

Πηγή: moneyreview