Skip to main content

Κρίσιμος παράγοντας κινδύνου ο διαβήτης για όσους νοσούν από κορωνοϊό

Τι δείχνουν εγχώριες και διεθνείς έρευνες για τις επιπτώσεις της COVID-19 στους διαβητικούς – Τι συνιστά η Διαβητολογική Εταιρεία Βόρειας Ελλάδας

Σημαντικά πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό είναι οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, όπως δείχνουν διεθνείς και εγχώριες μελέτες.

Οι διαβητικοί έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να έχουν μακροχρόνια νοσηλεία, ενώ εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Τις δυσμενείς επιπτώσεις της νόσου κατέδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Λιβαδειάς με στόχο την καταγραφή των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών και την αναζήτηση παραγόντων κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρής νόσου μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 από τον Οκτώβριο του 2020 έως και το Μάρτιο του 2021. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο σακχαρώδης διαβήτης ήταν το δεύτερο κυριότερο συνυπάρχον νόσημα μετά την υπέρταση, με ποσοστό 29,4% μεταξύ των ασθενών, εκ των οποίων στο 18,4% ήταν νεοδιαγνωσθείς. Μάλιστα, φάνηκε ότι ο νεοδιαγνωσθείς σακχαρώδης διαβήτης, ως υποκείμενη μεταβολική διαταραχή, αποτέλεσε τον σημαντικότερο παράγοντα παρατεταμένης νοσηλείας των ασθενών με COVID-19.

Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα της γαλλικής πολυκεντρικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας Diabetologia. Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης, έπειτα από 28 μέρες νοσηλείας ένας στους πέντε ασθενείς κατέληξε (ποσοστό 20,6%), ενώ σε ποσοστό 50,2% πήραν εξιτήριο με διάμεση διάρκεια νοσηλείας εννιά ημερών. Επίσης, το 12,2% των ασθενών παρέμειναν νοσηλευόμενοι και το 16,9% διακομίστηκαν σε κέντρα αποκατάστασης.

Διπλός κίνδυνος

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας, Δημήτρης Σκούτας, η αλληλεπίδραση του διαβήτη με τον κορωνοϊό έχει διπλή διάσταση.

«Το ένα σκέλος έχει να κάνει με αυτούς που έχουν διαβήτη κι έχουν την πιθανότητα να νοσήσουν. Γι’ αυτούς που είναι καλά ρυθμισμένοι, δηλαδή έχουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7 και δεν έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα ο κίνδυνος είναι σχεδόν ο ίδιος με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αν δεν είναι καλά ρυθμισμένοι, ο κίνδυνος αυξάνεται και μπορεί να τετραπλασιαστεί, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Εφόσον ο διαβήτης έχει αλλοιώσει από μόνος του όλα τα όργανα, όταν έρθει και ο κορωνοϊός κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχει επίσης κι ένα μειονέκτημα ότι οι μεγάλες ποσότητες κορτιζόνης που λαμβάνουν τα άτομα που νοσούν απορρυθμίζουν το ζάχαρο. Μάλιστα, σε προηγμένα κέντρα και μεγάλες ΜΕΘ βάζουν αντλία για συνεχόμενη έγχυση, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Όλα αυτά συνεπάγονται μεγαλύτερη νοσηλεία και μεγαλύτερη θνητότητα, όπως δείχνουν όλες οι σχετικές έρευνες. Υπάρχει και το δεύτερο σκέλος ότι ο κορωνοϊός φαίνεται να έχει δράση απευθείας στο πάγκρεας, όπως και στα υπόλοιπα ζωτικά όργανα. Μπορεί δηλαδή να καταστρέψει στο β κύτταρο στο πάγκρεας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκκρίνει ινσουλίνη και να έχουμε και πρωτοεμφανιζόμενο σακχαρώδη διαβήτη», εξήγησε ο κ. Σκούτας.

Αναγκαία η πρόληψη και ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με το πρόεδρο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας, με αυτά τα δεδομένα καθίσταται πιο κρίσιμος από ποτέ ο έλεγχος του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα, αλλά και ο εμβολιασμός των ασθενών.

«Αυτό που κρίνεται απαραίτητο είναι να υπάρχει καλή ρύθμιση. Το ευτύχημα είναι πως τα αλλεπάλληλα lockdown έκαναν κι ένα καλό, καθώς, όπως έδειξαν τα διεθνή δεδομένα, ο διαβητικός κόσμος ασχολήθηκε περισσότερο με τα φάρμακα που παίρνει, με την άσκηση και τη διατροφή του και είχε καλύτερη ρύθμιση. Μπορεί ενδεχομένως να μην του δόθηκε η δυνατότητα για κάποιο προγραμματισμένη επανεξέταση, όμως έκανε δουλειά με τον εαυτό του. Αυτό που έχω να συστήσω να ασχοληθούν οι ασθενείς περισσότερο με τον εαυτό τους, να έχουν καλύτερη ρύθμιση, να ελέγξουν τυχόν συνυπάρχουσες νόσους, αν υπάρχουν επιπλοκές από τα μάτια, από τα νεφρά, από τα νεύρα, να φροντίσουν τη διατροφή τους και βέβαια να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να θωρακιστούν», κατέληξε ο κ. Σκούτας.