Skip to main content

Κρήτη: Δύο περιστατικά θρομβοπενίας - Είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca

Δύο γυναίκες, μία 44χρονη και μία 47χρονη, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Κρήτης με συμπτώματα θρομβοπενίας μετά από τον εμβολιασμό τους.

Στην Αιματολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου νοσηλεύεται μια γυναίκα 44 ετών η οποία προσήλθε με άτυπα ενοχλήματα και εργαστηριακές διαταραχές πηκτικότητας και θρομβοπενίας, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η γυναίκα είχε εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, πρό επταημέρου από την εισαγωγή της.

Όπως αναφέρει το νοσοκομείο: «Γίνεται διερεύνηση για υποκείμενα νοσήματα, καθώς και πιθανή συσχέτιση με τον εμβολιασμό. Η γυναίκα λαμβάνει θεραπεία σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα».

Υπενθυμίζεται ότι εξετάζεται η συσχέτιση του εμβολίου με ένα ακόμα περιστατικό, που αφορά σε 47χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλεύεται στην Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Η γυναίκα  εμβολιάστηκε πριν από 15 ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, εμφάνισε συμπτώματα θρομβοπενίας. Πρόκειται για μια αυτοάνοση επιπλοκή και αφορά στην διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του Βενιζέλειου νοσοκομείου, Χάρη Λυδάκη, η γυναίκα προσήλθε στο νοσοκομείο με άτυπα συμπτώματα, «δεν είχε κάποια μείζονα εκδήλωση δηλαδή» σημείωσε στο newsit.gr ο γιατρός.

«Στον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκαν διαταραχές πηκτικότητας στο αίμα της ασθενούς, δηλαδή διαταραχές τύπου προθρομβωτικής κατάστασης και χαμηλά αιμοπετάλια. Αυτό μας έθεσε σε υποψία πιθανής συσχέτισης/ επιπλοκής από το εμβόλιο. Σημειώνεται ότι η ασθενής δεν έχει ιστορικό προβλημάτων πηκτικότητας. Είναι νοσηλευόμενη πέντε ημέρες τώρα. Παρακολουθείται με εξετάσεις (ικανότητας πηκτικότητας του αίματος, αιμοπεταλίων κτλ) έως ότου ξεκαθαρίσουμε αν όντως υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο. Η υποψία για συσχετισμό με τo Astrazeneca, θα έρθει εξ αποκλεισμού άλλων διαγνώσεων. Να πω πάντως, ότι τα εργαστηριακά ευρήματα της πηκτικότητας του αίματος μπορούν να είναι και εκδηλώσεις πολλών άλλων νόσων, ταυτόχρονα», είπε.