Skip to main content

ΚΘΒΕ: H Ελένη του Ευριπίδη καταχειροκροτήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η τραγωδία του Ευριπίδη με το έντονα αντιπολεμικό μήνυμα παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και συνεχίζει το ταξίδι της ανά την Ελλάδα

Η πολυαναμενόμενη «Ελένη» από το Κ.Θ.Β.Ε., μπορεί να άργησε ένα χρόνο να παρουσιαστεί στην Επίδαυρο -λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών και της ακύρωσης των περσινών προγραμματισμένων παραστάσεων- «επέστρεψε», όμως, φέτος, κι «έλαμψε» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Η «Ελένη» του Ευριπίδη, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 12 Αυγούστου, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου με ένα δυνατό επιτελείο ηθοποιών και συντελεστών και την Έμιλυ Κολιανδρή στον ομώνυμο ρόλο. Η παράσταση του ΚΘΒΕ ανέδειξε τα διαχρονικά νοήματα του κειμένου και τα πρόσωπα των ηρώων μιας παλιάς αλλά πάντα επίκαιρης αντιπολεμικής ιστορίας και κέρδισε τις εντυπώσεις και το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού που βρέθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Άλλη μία παράσταση δίνεται Σάββατο 13 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ενώ θα ακολουθήσει η συνέχεια της καλοκαιρινής περιοδείας σε όλη την Ελλάδα.

«Είναι ευτυχής συγκυρία και νιώθω συγκινημένος που βρήκα ως «προίκα» τη συγκεκριμένη παράσταση. Το ρεπερτόριο μας έχει συγκεκριμένο όραμα και στόχο και η «Ελένη» αποτελεί μέρος της σημειολογικής μας πρότασης», τονίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης.

Γραμμένο λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία, το έργο Ελένη του Ευριπίδη διακρίνεται τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του όσο και για την ανάδειξη αρετών όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα, που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας. Αντλώντας όχι από την ομηρική εκδοχή του μύθου, αλλά από αυτήν που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή χάριν ενός «ειδώλου» και όχι μιας πραγματικής γυναίκας. Αυτή η σχεδόν καταχρηστικά θεωρούμενη «τραγωδία», καθώς διακρίνεται για τα κωμικά στοιχεία της, παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

Η μετάφραση είναι του Παντελή Μπουκάλα, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Άγγελου Μέντη, η μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, η χορογραφία του Δημήτρη Σωτηρίου, η μουσική διδασκαλία της Χρύσας Τουμανίδου και του Γιώργου Δούσου και παίζουν οι ηθοποιοί: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β’), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι)

Χορός: Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσα Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα, Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου

Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, καβάλ), Δάνης Κουμαρτζής (κοντραμπάσο), Θωμάς Κωστούλας (κρουστά), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα), Χάρης Παπαθανασίου (βιολί), Μανώλης Σταματιάδης (πιάνο, ακορντεόν).