Skip to main content

ΚΘΒΕ: Βαθιά θλίψη για τον αγαπημένο ηθοποιό Τρύφωνα Καρατζά

Η τελευταία παράσταση στην οποία συμμετείχε ήταν «Οι 12 ένορκοι», η οποία φιλοξενήθηκε και από το ΚΘΒΕ, το 2016, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Τρύφωνα Καρατζά εκφράζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, κάνοντας λόγο για έναν αγαπημένο ηθοποιό που έχει στο ιστορικό του, πολλές τηλεοπτικές και θεατρικές επιτυχίες.

Ο Τρύφων Καρατζάς γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1935 στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σπούδασε με υποτροφία στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών, με δάσκαλο τον Δημήτρη Ροντήρη. Στα 60 χρόνια του στο χώρο της υποκριτικής, συμμετείχε σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, με ένα μικρό ρόλο, ήταν στην ταινία «Ερωτικές ιστορίες» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Συμμετείχε, μεταξύ άλλων στις ταινίες: Ερωτικές ιστορίες (1959), Ο εμποράκος (1967), Ο Λαμπίρης εναντίον των παρανόμων (1967), Εκείνοι που ξέρουν ν' αγαπούν (1968), Πληγωμένα νιάτα (1969), Σκιές στην άμμο (1970), Βία & γοητεία (1989), Ζιγκολό (1993), Το κλάμα βγήκε απ' τον Παράδεισο (2001).

Στο θέατρο, η πρώτη παράσταση που συμμετείχε ήταν «Η δωδέκατη νύχτα». Επί 10 χρόνια συμμετείχε στον θίασο του Κώστα Μουσούρη, με μικρούς και μεγάλους ρόλους.

Η τελευταία παράσταση στην οποία συμμετείχε ήταν «Οι 12 ένορκοι» του Rose Reginald, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη στο θέατρο Αλκμήνη η οποία φιλοξενήθηκε και από το ΚΘΒΕ, το 2016, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.