Skip to main content

Κτήμα Χρόνη: Αδερφική... αγάπη για το κρασί από την Αλιστράτη Σερρών

Τα αδέρφια Νικόλαος και Δημήτρης Χρόνης, με μακρά, οικογενειακή, αμπελουργική παράδοση, μοιράζονται με τον κόσμο το πάθος τους για το κρασί.

Αγάπησαν πολύ το σταφύλι και έχοντας ως παρακαταθήκη την αμπελουργική παράδοση δύο δεκαετιών της οικογένειάς τους, αποφάσισαν να μπουν στον μαγικό κόσμο του κρασιού και να βάλουν την Αλιστράτη Σερρών στον οινικό χάρτη.

Τα αδέρφια Νικόλαος και Δημήτρης Χρόνης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους γονείς τους, δημιούργησαν το 2007 το οινοποιείο τους με έναν σκοπό: να κάνουν τον κόσμο να αγαπήσει το κρασί ως ένα φυσικό προϊόν, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά λένε, το βοηθούν απλώς να βελτιωθεί, αφού τα περισσότερα τα κάνει η φύση.

Σήμερα, το Κτήμα Χρόνη, με αμπελώνες 65 στρεμμάτων στην Αλιστράτη Σερρών και ετήσια παραγωγή 20.000 φιαλών, ταξιδεύει με τα κρασιά του από την Ολλανδία και το Βέλγιο μέχρι τη Γερμανία και την Ελβετία, έχει στόχο να διευρύνει την παρουσία του στο εξωτερικό, έχει σημαντική κάλυψη στα νησιά, ενώ σχεδιάζει τρεις νέες ετικέτες, που θα έρθουν προσεχώς να προστεθούν στις επτά που διαθέτει ήδη στην αγορά. Οι ποικιλίες του είναι για την ώρα μόνο διεθνείς –cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, chardonnay, sauvignon blanc- ενώ στο επόμενο διάστημα θα φυτευτούν ασύρτικο, μαλαγουζιά και ένα μικρό κομμάτι ασπρούδα Σερρών. Ο αμπελώνας βρίσκεται σε διάφορες περιοχές γύρω από την Αλιστράτη, σε υψόμετρα από 270 έως 350 μέτρα, αξιοποιώντας το μικροκλίμα τους. Άλλωστε, οι πλαγιές όπου είναι φυτεμένος βοηθούν στην αποστράγγιση της υγρασίας, στην καλή έκθεση στον ήλιο και στον καλό αερισμό.

 

Τα σχέδια όμως του Κτήματος και των δύο αδερφών δεν σταματούν εκεί. Θέλουν να κάνουν το οινοποιείο επισκέψιμο, ενώ σχεδιάζουν τη δημιουργία και άλλων κωδικών, πέραν του κρασιού, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν ο,τιδήποτε βγαίνει από τον αμπελώνα, από τα αμπελόφυλλα μέχρι τη ξυλεία. Στα πλάνα τους είναι επίσης να βάλουν και βρώσιμα σταφύλια με χρήση ακόμα και για τη σταφιδοποιία, ενώ τους ενδιαφέρει και η ορθή διαχείριση των αποβλήτων του αμπελώνα.

Η αμπελουργική παράδοση και το βήμα της δεύτερης γενιάς

Οι γονείς των αδερφών Χρόνη, ο Χρήστος Χρόνης και η Μαρία Παντελή, δημόσιοι υπάλληλοι, ξεκίνησαν με λίγα στρέμματα αμπελιών το 1986, από τα οποία έφτιαχναν λίγο κρασί για τις ανάγκες της οικογένειάς τους. Το αμπελουργικό μικρόβιο όμως πέρασε και στους δύο γιους τους, που μεγάλωσαν με τα αμπέλια και μοιράστηκαν από μικροί τη χαρά του τρύγου και της επαφής με τη φύση. Έτσι, όταν ήρθε η ώρα των σπουδών, ο Δημήτρης Χρόνης σπούδασε τεχνολόγος τροφίμων και λογιστής, ενώ ο Νικόλαος Χρόνης γεωπόνος, συνεχίζοντας τα επόμενα χρόνια με σπουδές στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Καβάλας. Το 2007 έκαναν το επόμενο βήμα, που, όπως λέει ο Νικόλαος Χρόνης στη Voria, ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη, απόρροια της μακρόχρονης αγάπης τους για το σταφύλι.

«Στόχος μας είναι να δημιουργούμε οίνους ποιότητας και να βοηθήσουμε τον καταναλωτή να μπει στην κουλτούρα του κρασιού. Η χώρα μας και η περιοχή μας μπορούν να παράγουν πολύ ωραία κρασιά» εξηγεί.