Skip to main content

Κτήμα Χρόνη: Βιολογικό μέλι με… σεβασμό στη μέλισσα από τις Άνω Κλεινές Φλώρινας

Εδώ και 17 χρόνια ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Χρόνης ενσταλάζει τον θαυμασμό του για τις μέλισσες στα προϊόντα της πρότυπης μελισσοκομικής του μονάδας.

Δεκαεπτά χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη του ενασχόληση με τη μελισσοκομία κι όμως ακόμα εκπλήσσεται με τη δομή, την οργάνωση, την πειθαρχία και την εργατικότητα της κοινωνίας των μελισσών. Ο σεβασμός που τρέφει για τις μέλισσες είναι μεγάλος και αυτόν έχει προσπαθήσει να περάσει στα μελισσοκομικά του προϊόντα. Ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Χρόνης δημιούργησε το 2005 το Κτήμα Χρόνη, μια πρότυπη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης βιολογικών μελισσοκομικών προϊόντων στις Άνω Κλεινές της Φλώρινας, επιχειρώντας μια επαγγελματική στροφή που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του.

Έχοντας εργαστεί για αρκετά χρόνια ως γυμναστής στη Θεσσαλονίκη, πήρε την απόφαση να μετακομίσει στον τόπο καταγωγής της συζύγου του, όπου και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών. Έκτοτε τίποτα δεν ήταν το ίδιο, αφού μαγεύτηκε από τις μέλισσες και τον τρόπο που λειτουργούν.

 

Σήμερα από το ορεινό αυτό χωριό της Φλώρινας, όπου είναι τοποθετημένα τα πάνω από 200 μελίσσια του, παράγει ανθόμελο, δασόμελο και πευκόμελο, μέλι με κακάο, μέλι με κερήθρα και μέλι σε μορφή κρέμας, ενώ η ναυαρχίδα των προϊόντων του είναι το Elixirion, ένας συνδυασμός μελιού, γύρης και βασιλικού πολτού. Στην προϊοντική του γκάμα, που είναι βιολογική στο σύνολό της, περιλαμβάνονται επίσης βασιλικός πολτός, γύρη, κερήθρα μελιού και ένα λικέρ μελιού. Τα προϊόντα του Κτήματος Χρόνη βρίσκονται σε ντελικατέσεν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ μπορεί κανείς να τα βρει και μέσω του e-shop του, beenergy.

Από την πρώτη στιγμή στόχος του Δημήτρη Χρόνη ήταν να δημιουργήσει μια κάθετη μονάδα στην περιοχή, όπου η φύση είναι στα καλύτερά της, χωρίς επιβαρύνσεις από βαριές καλλιέργειες ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις, προσφέροντας μια ιδανική θέση για τα μελίσσια του. Επέλεξε δε τη σταθερή μελισσοκομία, ώστε να έχει πλήρη έλεγχο των ποιοτικών χαρακτηριστικών των μελισσοκομικών του προϊόντων. Μάλιστα, προσανατολίστηκε στον βιολογικό χαρακτήρα τόσο της παραγωγής όσο και της διαχείρισης των μελισσοκομικών του ειδών. Γνωρίζοντας δε από ίδια πείρα τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού για τον οργανισμό, θέλησε να συμβάλλει και ο ίδιος στην ανάδειξή τους μέσα από τη δική του μελισσοκομική παραγωγή.

Η πρώτη επαφή με τις μέλισσες

Η διαδικασία της μάθησης των μυστικών της μελισσοκομίας ήταν απαιτητική για τον Δημήτρη Χρόνη και πέρασε από εντατική μελέτη, σεμινάρια στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και πολλούς πειραματισμούς. Πέρα όμως από τη θεωρία, η πράξη ήταν πολύ διαφορετική. Ακόμα θυμάται την πρώτη φορά που βρέθηκε επί του πεδίου, τα συναισθήματα αγωνίας και φόβου που τον κατέκλυσαν, αλλά και στη συνέχεια τη μαγική αίσθηση που ένιωσε γνωρίζοντας καλύτερα τις μέλισσες.

«Η μέλισσα συγκεντρώνει την άνοιξη τροφή, για να έχει τους χειμωνιάτικους μήνες, όταν δεν υπάρχει ανθοφορία κι ο μελισσοκόμος ουσιαστικά δημιουργεί μια πιο εντατική ανάγκη στο μελίσσι για την τροφή αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη στην όποια παρέμβαση κάνω στο μελίσσι. Προσπαθώ κάθε φορά με σεβασμό να ανοίξω την πόρτα στο σπίτι των μελισσών, διασφαλίζοντας παράλληλα την επιβίωσή τους» λέει στη Voria ο Δημήτρης Χρόνης.