Skip to main content

Κτήμα Δημόπουλος: Τα κρασιά από το Αμύνταιο που τρέχουν… μαραθώνιο

Δύο νέα οινοποιεία σχεδιάζει αυτή την περίοδο ο Παναγιώτης Δημόπουλος, δημιουργός του «Κτήμα Δημόπουλος, που ορκίζεται στο ξινόμαυρο του Αμυνταίου

Του αρέσει να παρομοιάζει το κρασί του με έναν αθλητή που είναι γυμνασμένος, αλλά όχι ντοπαρισμένος, και ο οποίος αντέχει να τρέξει μαραθώνιο, ακόμα κι αν δεν έχει…μπράτσα. Άλλωστε, αυτή είναι η οινική φιλοσοφία του Παναγιώτη Δημόπουλου, να κρατά το κρασί όσο πιο κοντά στη φύση και να μην το ταλαιπωρεί. Γι’ αυτό και ακολουθεί μια ήπια προσέγγιση τόσο στην καλλιέργεια των αμπελώνων όσο και στην οινοποίηση. Έτσι, στο οινοποιείο του «Κτήμα Δημόπουλος» στο Ξινό Νερό Αμυνταίου αντί πιεστηρίων προτιμά την αφαίμαξη, ενώ δεν βάζει πρόσθετες τανίνες και ζύμες στο κρασί, αλλά το αφήνει με τις δικές του. Όσο για τη δουλειά στο αμπέλι, είναι η ποιότητα που τον ενδιαφέρει και όχι η ποσότητα. Η καλλιεργητική φροντίδα του αμπελώνα γίνεται χειρωνακτικά, ενώ πριν την πλήρη ωρίμανση των σταφυλιών πραγματοποιείται πράσινος τρύγος, με σκοπό τον περιορισμό της παραγωγής στα 700 κιλά ανά στρέμμα, ώστε η πρώτη ύλη να έχει τα ιδανικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.


Οι διδαχές του οινοποιού πατέρα του, Παντελή, είναι ακόμα ζωντανές μέσα του, όπως και τα μυστικά που του έμαθε για το αμπέλι, από όπου ξεκινούν όλα. «Αυτό είναι το μεγάλο σχολείο» λέει στη Voria.gr ο Παναγιώτης Δημόπουλος, που ασχολείται 40 χρόνια με το κρασί, μέσα από την οικογενειακή παράδοση.



Δύο νέα οινοποιεία στα σκαριά

Με 500 στρέμματα αμπελώνα και ετήσια παραγωγή μεταξύ 100.000 και 120.000 φιαλών, το «Κτήμα Δημόπουλος» σχεδιάζει αυτή την περίοδο δύο ακόμα οινοποιεία, ένα που θα φέρει το όνομα «Οινόλιθος» και στο οποίο θα συμμετέχουν τα παιδιά του Παναγιώτη Δημόπουλου, αλλά και ένα υπόσκαφο, όπου τα πάντα θα βρίσκονται κάτω από τη γη, σε μια πλαγιά και θα είναι επισκέψιμο.



Το «Κτήμα Δημόπουλος», που κάνει εξαγωγές στη Γερμανία και αυτή την περίοδο έχει επαφές με Ελβετία και Δανία, ενώ ενδιαφέρεται καιγια την αγορά των ΗΠΑ, διαθέτει σήμερα εννέα ετικέτες: δύο μονοποικιλιακά λευκά (sauvignon και ασύρτικο) –σχεδιάζει και ένα chardonnay προσεχώς- ένα ροζέ από ξινόμαυρο, δύο ερυθρά από ξινόμαυρο, δύο ερυθρά μονοποικιλιακά (syrah και merlot) και δύο blend (το ένα με ξινόμαυρο, cabernet και montepulciano και το άλλο με syrah, merlot και ξινόμαυρο). Το 50% των αμπελώνων είναι ξινόμαυρο, που αποτελεί και τη ναυαρχίδα των κρασιών του Κτήματος. Άλλωστε, ο Παναγιώτης Δημόπουλος είναι υπερήφανος για το ξινόμαυρο του Αμυνταίου, τονίζοντας πως δεν έχει ανταγωνισμό, ενώ πιστεύει πως το terroir του μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερα κρασιά διεθνών προδιαγραφών. «Το μικροκλίμα μας, με την άνοδο της θερμοκρασίας μέσα στη μέρα και την πτώση της τις βραδινές ώρες, κρατά τις οξύτητες και μας βοηθά να πετύχουμε τα αρώματα» εξηγεί.   



Η οικογενειακή παράδοση και οι παιδικές μνήμες

Το «Κτήμα Δημόπουλος» δημιουργήθηκε το 2014. Η οικογένεια όμως έφτιαχνε ανέκαθεν κρασί. Μάλιστα, ο παππούς του Παναγιώτη Δημόπουλου, Δημοσθένης, είχε φυτέψει τους πρώτους αμπελώνες το 1930, ενώ ο πατέρας του, Παντελής συνέχισε την οινοποιητική παράδοση, επεκτείνοντας τη δραστηριότητα και στη λιανική και δημιουργώντας ένα σημαντικό δίκτυο πωλήσεων τη δεκαετία του ΄60. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Παναγιώτης Δημόπουλος έχει μνήμες να μπαίνει πιτσιρικάς μέσα στα βαρέλια και όσο μεγάλωνε να βιώνει τη μυσταγωγία του οίνου. Αν και το κρασί υπήρχε πάντα στη ζωή του, ο ίδιος ασχολήθηκε για πολλά χρόνια και με τον κατασκευαστικό κλάδο, προτού πάρει την απόφαση να αφοσιωθεί πλήρως στον οίνο. Σταδιακά μάλιστα αγόραζε χωράφια και εμπλούτιζε τον αμπελώνα του μέχρι που έφτασε τα 500 στρέμματα. Όταν οι συνθήκες ήταν τέτοιες ώστε να μπορεί να ασχοληθεί μόνο με το αγαπημένο του κρασί, άφησε τις κατασκευές και δημιούργησε το δικό του επαγγελματικό οινοποιείο, που έχει πολλά σχέδια ακόμα για το μέλλον.