Skip to main content

Κτήμα Κυρ-Γιάννη: Μια πρώτη πρόβλεψη για τον τρύγο του 2021

Τον απολογισμό της χρονιάς για την πορεία του τρύγου κάνει το Κτήμα Κυρ-Γιάννη - Τι αλλαγές έφερε η κλιματική αλλαγή και ποια είναι η πρόβλεψη.

Μια πρώτη πρόβλεψη για τον τρύγο του 2021 κάνει το Κτήμα Κυρ-Γιάννη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την τρέχουσα χρονιά η κλιματική αλλαγή «έδειξε τα δόντια της» από το ξεκίνημα της.

Παράλληλα τονίζεται πως τον ήπιο χειμώνα διαδέχθηκε μια ζεστή και ξερική άνοιξη με λίγες βροχές. Την ανατροπή έφερε ο σφοδρός παγετός του Απριλίου, που εμφανίστηκε αναπάντεχα «καίγοντας» μεγάλες εκτάσεις δένδρων στον κάμπο της Μακεδονίας. Το καλοκαίρι σε γενικές γραμμές ήταν ζεστό με αποκορύφωμα τον καύσωνα στα τέλη Ιουλίου που ταλαιπώρησε ιδιαίτερα τα φυτά και είχε ως συνέπεια αυξημένη υδατική καταπόνηση τους, με αποτέλεσμα να σταματήσει η φωτοσύνθεση και η ωρίμανση των σταφυλιών.

Σημειώνεται ακόμα ότι την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου οι θερμοκρασίες επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα, σταθεροποιώντας την πορεία της ωρίμανσης. Η γνωστή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας, που καθορίζει το μεσόκλιμα στη Νάουσα και στο Αμύνταιο, έχει επανέλθει και έτσι προβλέπεται να κυλήσει και όλος ο Σεπτέμβριος.

«Αν συνεχίσει έτσι, θα μπορούμε να μιλήσουμε για έναν εξαιρετικό τρύγο και μια υπέροχη χρονιά για το Ξινόμαυρο, με άριστα αρώματα, μαλακές τανίνες και κρασιά με μεγάλη δομή», καταλήγει η ανακοίνωση.