Skip to main content

Κτήμα Ταραζά: Ένα οινικό… όνειρο που έγινε πραγματικότητα στη Μεγάλη Παναγία

Τα αδέρφια Ταραζά μαζί με τον πατέρα τους εμφιάλωσαν πριν από μερικούς μήνες το πρώτο τους κρασί, αξιοποιώντας μια αμπελουργική παράδοση 70 ετών

Η αμπελουργία είναι στο αίμα τους και το κρασί η μεγάλη τους αγάπη. Μόνο αυτό άλλωστε μπορεί να ερμηνεύσει την επιμονή τους, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν, να δημιουργήσουν το δικό τους οινοποιείο, περιμένοντας χρόνια για να δουν το όνειρό τους να πραγματοποιείται. Τα αδέρφια Γιώργος και Διαμαντής Ταραζάς μαζί με τον πατέρα τους Δημήτρη εμφιάλωσαν πριν από μερικούς μήνες το πρώτο τους κρασί στο «Κτήμα Ταραζά» στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, αξιοποιώντας μια αμπελουργική παράδοση 70 και πλέον ετών, που ξεκίνησε από τον παππού τους.

Σε έναν χώρο 500 τ.μ. στεγάζουν πλέον το όραμά τους για το κρασί, που γεννιέται καθημερινά σε 40 στρέμματα αμπελώνα, όπου καλλιεργούν Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Grenache Rouge, Chardonnay και Μαλαγουζιά. Μετά το πρώτο τους κρασί, ένα κόκκινο blend από Syrah, Merlot και Cabernet, σχεδιάζουν ήδη τρεις νέες ετικέτες οίνων για τον Σεπτέμβριο, δύο ροζέ και μία λευκή.

Το ξεκίνημα του παππού και το κληροδότημα στις επόμενες γενιές

Η ιστορία του κτήματος ξεκίνησε από τον παππού Διαμαντή Ταραζά, που καλλιέργησε το πρώτο αμπελάκι το 1950 με τοπική ποικιλία της Χαλκιδικής και έφτιαχνε το κρασί του για οικιακή χρήση. Η αγάπη και το μεράκι για την καλλιέργεια και τη φροντίδα του αμπελιού κληροδοτήθηκαν στον γιο του, Δημήτρη, και στα εγγόνια του, Γιώργο και Διαμαντή, που μεγάλωσαν μέσα στο αμπέλι, πατούσαν με τα ποδαράκια τους ως παιδιά τα σταφύλια και περιμέναν το παιχνίδι του τρύγου –γιατί κάπως έτσι το έβλεπαν- πώς και πώς. Το αμπέλι του παππού άρχισε σταδιακά να μεγαλώνει στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, ενώ στη δεκαετία του ‘90 η πρώτη εκείνη ποικιλία παραχώρησε τη θέση της σε άλλες, νέες. Από το 1997 ξεκίνησε με την αρωγή του Δημήτρη Ταραζά η φύτευση των αμπελώνων του κτήματος, στο οποίο άρχισαν να προστίθενται νέες ποικιλίες, για να υποστηρίξουν την γκάμα των κρασιών. Μάλιστα, ο Γιώργος Ταραζάς το 2001 πήγε σε σχολή βιολογικών καλλιεργειών με αιχμή το αμπέλι και στη συνέχεια το 2003 σε σχολή οινοτεχνίας και οινολογίας, ώστε το 2006 μαζί με τον αδερφό και τον πατέρα του να αρχίσουν να στήνουν το οινοποιείο, που εντάχτηκε στο πρόγραμμα Leader και ήταν έτοιμο το 2007.

Αρχικά η οικογένεια Ταραζά εστίασε περισσότερο στους ασκούς, όμως στη φάση της ανάπτυξης την βρήκε η κρίση που την πήγε πολύ πίσω, αλλά και μια νέα πρόκληση: η δημιουργία ενός χώρου γευσιγνωσίας που θα μπορούσε να προσθέσει στο οινοποιείο μέσω του Leader, επεκτείνοντάς το περαιτέρω, αλλά καθυστερώντας έτσι την εμφιάλωση των πρώτων της κρασιών. Μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο πρότζεκτ, που ξεκίνησε το 2012, μεσολάβησε καιρός, τελικά όμως το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Πλέον πόρτα πόρτα τα μέλη της οικογένειας Ταραζά συστήνουν τον πρώτο τους εμφιαλωμένο οίνο και σχεδιάζουν την επόμενη μέρα. Παρά τα εμπόδια, δεν εγκατέλειψαν τον στόχο τους. Τι κι αν ο Διαμαντής είναι πυροσβέστης και ο Γιώργος ασχολείται ενεργά όλα αυτά τα χρόνια με την ξυλεία; Το Κτήμα Ταραζά ήταν το φιλόδοξο σχέδιό τους και κατάφεραν να το ολοκληρώσουν. Μάλιστα, η οινική τους φιλοσοφία διέπεται από την όσο το δυνατό μικρότερη παρέμβαση στο αμπέλι και την παραγωγή γνήσιων, όπως λένε τα δύο αδέρφια, κρασιών.

Δημήτρης Ταραζάς

 

 

«Η διαδικασία μάς συγκινεί. Γι’ αυτό επιμείναμε τόσο. Μου αρέσει που μπαίνω τον Σεπτέμβρη στο οινοποιείο και μυρίζω το κρασί. Είμαι όλη μέρα εκεί και μυρίζω. Το ίδιο αισθάνεται ο αδερφός μου για το αμπέλι. Και βέβαια ο πατέρας μας παραμένει σταθερός σύμμαχος σε όλα» λέει στη Voria ο Γιώργος Ταραζάς.