Skip to main content

Λαγκαδάς: Φοβούνται ερήμωση των χωριών με τον νέο νόμο για τις κοινότητες

Αποδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων θεωρούν πως φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών τοπικοί άρχοντες του Λαγκαδά.

Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης όσον αφορά τον νόμο για τις τοπικές κοινότητες που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή, αφού οι νέες διατάξεις, σύμφωνα με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς, αποδυναμώνουν τα τοπικά συμβούλια, αφαιρώντας, όπως λένε, και τους λίγους οικονομικούς πόρους που είχαν στα χέρια τους.

Όπως επισήμανε στη Voria.gr ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καβαλαρίου και μέλος του άτυπου δικτύου Κοινοτήτων Δήμου Λαγκαδά, Γεωργία Μιχαηλίδου, η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα ερημώσει τα χωριά και θα υποβαθμίσει περαιτέρω τη ζωή των κατοίκων.

«Η ύπαιθρος αποδεκατίζεται από νέο δυναμικό και οικονομικούς πόρους. Αντί να αξιοποιήσουν τον θεσμό των κοινοτήτων τον αποδυναμώνουν και καθιστούν τον ρόλο τους απόλυτα διακοσμητικό. Με την επιλογή αυτή, αντί να πάμε μπροστά, γυρίζουμε 50 χρόνια πίσω», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά, πέρασε ψήφισμα των προέδρων των κοινοτήτων του δήμου που χαρακτηρίζει «ταφόπλακα» το νέο νομοσχέδιο, αφού υποστηρίζεται πως καταργεί τα κοινοτικά συμβούλια βάζοντας απλά έναν εκπρόσωπο.

Η συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου που εκπροσωπεί πανελλαδικώς τις Κοινότητες θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα στις 5.30 μ.μ τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για να του καταθέσουν τις ενστάσεις τους και τους προβληματισμούς τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Συντονιστικό Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδος μέλος είναι η Πρόεδρος της Κοινότητας Εξαλόφου, του δήμου Λαγκαδά, Πελαγία Χρυσανθοπουλου.