Skip to main content

Λαγκαδάς: Βγήκαν τα μαχαίρια για το αποχετευτικό στο Ζαγκλιβέρι

Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στα αποχετευτικά έργα στον οικισμό του Ζαγκλιβερίου προκάλεσαν τη σφοδρή κόντρα διοίκησης και αντιπολίτευσης.

Κόντρα μεταξύ της διοίκησης του δήμου Λαγκαδά και της μείζονος αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει με επίκεντρο τα αποχετευτικά έργα στο Ζαγκλιβέρι.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκη Ανδρεάδου παραλλήλισε το έργο λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται με το μετρό της Θεσσαλονίκης.

«Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς, όλοι οι φόβοι μας για την διάλυση της σύμβασης του έργου "Αποχέτευση Ακάθαρτων Υδάτων Κοινότητας Ζαγκλιβερίου" με υπαιτιότητα του Δήμου.

Στα επίμονα ερωτήματα των συμβούλων της παράταξης μας προς τους αιρετούς της διοίκησης του Δήμου αλλά και προς τους υπαλλήλους, δεν λάβαμε καμία συγκεκριμένη, καμία τεκμηριωμένη απάντηση, παρά μόνο αοριστίες, γενικολογίες και, προς μεγάλη έκπληξή μας, κριτική επειδή αναδείξαμε (?) το θέμα.

Μόνο που δεν μας είπαν ότι έπρεπε να τους συνδράμουμε κιόλας για να... αποσιωπηθεί η ακύρωση ενός έργου με τόσο μεγάλη σημασία για το Ζαγκλιβέρι», αναφέρει σε ανάρτησή της η κ. Ανδρεάδου.

«Η παράταξή μας νιώθει την υποχρέωση να ενημερώσει τους κατοίκους του Ζαγκλιβερίου ότι είναι άγνωστο αν και πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες για το Αποχετευτικό, άγνωστο πόσα χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί - αν θα ολοκληρωθεί ποτέ...

Το χειρότερο, μάλιστα, είναι ότι το έργο της Αποχέτευσης στο Ζαγκλιβέρι αντιμετωπίζεται από ορισμένους στη διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά, όπως το... Μετρό της Θεσσαλονίκης!», σημειώνει η επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

«Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται, αλλά δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα ακούγαμε από αντιδήμαρχο να μας λέει ως επιχείρημα πως "έτσι είναι με τα έργα στην Ελλάδα, δείτε τι γίνεται και με το Μετρό της Θεσσαλονίκης, πόσα χρόνια έχουν περάσει και ακόμη δεν παραδόθηκε..."

Όταν κάποιοι από την δημοτική αρχή αντιμετωπίζουν με αυτή την αντίληψη ένα έργο πνοής, όπως είναι το Αποχετευτικό στο Ζαγκλιβέρι, νομίζουμε ότι κάθε επιπλέον δικό μας σχόλιο περιττεύει...», καταλήγει η κ. Ανδρεάδου.

Η απάντηση Ταχματζίδη

Σε απάντηση του σήμερα ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης είπε πως «προκαλεί θυμηδία το γεγονός ότι η κυρία Ανδρεάδου ανακάλυψε εσχάτως στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι υπάρχει σε εξέλιξη αποχετευτικό έργο στο Ζαγκλιβέρι. Γιατί τα προηγούμενα πέντε χρόνια που κατείχε υπεύθυνη θέση στη διοίκηση, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο, του οποίου την ύπαρξη μάλλον αγνοούσε παντελώς. Σε διαφορετική περίπτωση θα γνώριζε ότι η μελέτη είχε ουσιώδη προβλήματα στην εφαρμογή της από τη γέννηση της, κάτι που γνωρίζουν καλά οι κάτοικοι του Ζαγκλιβερίου και η τότε διοίκηση του Δήμου».

Στην απάντησή του ο δήμαρχος προσθέτει: «Στις 13/12/2017 υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου με την ανάδοχο εταιρία, που νομοτελειακά θα είχε τη συγκεκριμένη κατάληξη, δηλαδή τη λύση της σύμβασης (κάτι που επιβεβαίωσαν τόσο υπηρεσιακοί παράγοντες, όσο και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου κ. Κοπαρανίδης Νίκος στο Δημοτικό Συμβούλιο), καθώς έπρεπε, σύμφωνα με έγγραφη υπόδειξη της τεχνικής υπηρεσίας, να γίνει πράξη εφαρμογής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή Τροποποιητική Μελέτη.

Τι δεν κατάλαβε η κυρία Ανδρεάδου;

 Καλά είναι τα αντιπολιτευτικά δάκρυα, αλλά αν είχε ανησυχήσει όταν έπρεπε, πιθανόν να είχαν αποφευχθεί αρκετά προβλήματα.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου,  από την  πρώτη μέρα που ανέλαβε και βλέποντας τα αδιέξοδα της μελέτης, έδειξε το έντονο ενδιαφέρον της προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, κοινοποίησε χρονολόγιο των ενεργειών της σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και προχώρησε στην ανάθεση Τροποποιητικής Μελέτης, προκειμένου το έργο να μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Παραλείψεις προηγούμενων χρόνων κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε εμείς, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι του Ζαγκλιβερίου και πολύ περισσότερο ο  Πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Κοπαρανίδης, του οποίου η συμβολή για την εξεύρεση λύσης ήταν καθοριστική.

Το έργο δεν χάνεται, κυρία Ανδρεάδου, μπορείτε να είστε ήσυχη γι’ αυτό, γιατί εμείς λειτουργούμε με ευθύνη και  μεθοδικότητα.

Το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζετε τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών το εκφράσατε άλλωστε και για το ζήτημα των Λουτρών Λαγκαδά.

Ενώ σύσσωμος ο Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Ελλάδος, δηλαδή και οι εξήντα Δήμαρχοι στους Δήμους των οποίων υπάρχουν ιαματικές  πηγές, εναντιώθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με το οποίο υφαρπάζονται οι Ιαματικές Πηγές και δημοτικές εκτάσεις από τους Δήμους, εσείς δηλώσατε στο Δημοτικό Συμβούλιο ,ελαφρά τη καρδία, « ε, δεν έγινε και τίποτα αν τα πάρει το Κράτος», παραβλέποντας ότι με τον τρόπο αυτό βλάπτονται συμφέροντα του Δήμου (έσοδα για το Δήμο, επισκεψιμότητα, τοπική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας).

Όχι άλλα δάκρυα , κυρία Ανδρεάδου…»