Skip to main content

Λαγκάρντ: Γιατί αυξήσαμε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

«Το ΤΡΙ θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε τις τιμές και να φέρουμε τον πληθωρισμό στον επίσημο στόχο του 2%», σημείωε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

To ζοφερό τοπίο για την Ευρωζώνη επιβεβαίωσε και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξή Τύπου που έδωσε μετά το ανακοινωθέν, λέγοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία να δείχνει τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις του. Σημείωσε ότι όλα τα μέλη του δ.σ. συμφώνησαν στην αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, θεωρώντας ότι η μεγαλύτερη αύξηση δικαιολογείται από τον κίνδυνο του πληθωρισμού, μεταξύ άλλων παραγόντων, ενώ και το νέο εργαλείο όπως και οι επανεπενδύσεις υποστηρίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Διαβάστε: Έκπληξη από ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης - Η πρώτη μετά από 11 χρόνια

Ομόφωνη ήταν και η απόφαση για το νέο εργαλείο της ΕΚΤ, το επονομαζόμενο ΤΡΙ, σύμφωνα με την Λαγκάρντ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα μέλη του ευρώ.

«Το ΤΡΙ θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε τις τιμές και να φέρουμε τον πληθωρισμό στον επίσημο στόχο του 2%. Όλα τα κράτη-μέλη θα είναι επιλέξιμα και τα κριτήρια θα είναι διαθέσιμα στην αναλυτική ανακοίνωση που θα ακολουθήσει», είπε. Το διοικητικό συμβούλιο στην εκτίμησή του για το χρήση του ΤΡΙ θα λαμβάνει υπόψη του κριτήρια αυτά, αλλά και το πώς θα διαμορφώνονται οι δείκτες τη στιγμή εκείνη και αν θα υποδεικνύουν στρεβλώσεις στις αγορές. Έτσι θα κρίνεται αν μια χώρα είναι επιλέξιμη και αν πρέπει να ενεργοποιηθεί το ΤΡΙ.

«Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς και ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη, όλα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία», είπε η Λαγκάρντ, η οποία βλέπει τις προοπτικές της οικονομίας να επιδεινώνονται τόσο στο δεύτερο εξάμηνο αλλά και αργότερα. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται, όπως είπε, αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος και με τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς, παρότι διαφαίνεται κάποια βελτίωση. Η υψηλή τουριστική κίνηση θα μπορούσε να προσφέρει κάποιο στήριγμα στο τρίτο τρίμηνο, σημείωσε, όμως οι τιμές ενέργειας παγκοσμίως θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα και θα εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις σε ολοένα και περισσότερους κλάδους της οικονομίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ.

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ είπε ότι θα παραμείνει εξαιρετικά υψηλός για αρκετό ακόμη διάστημα και ότι το εξασθενημένο ευρώ επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο δανεισμός παραμένει ισχυρός, όμως οι χορηγήσεις δανείων θα μειωθούν.