Skip to main content

Λαγκάρντ: Ο εμπορικός πόλεμος η κορυφαία απειλή για την Ευρωζώνη

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε ότι οι υψηλοί δασμοί συνιστούν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον

Οι συνεχιζόμενες διαμάχες στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου και όχι τα εσωτερικά ζητήματα συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της Ευρωζώνης. Αυτό υπογραμμίζει η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υπενθυμίζοντας ότι μετά τις άκρως δυναμικές επιδόσεις του 2017, η νοσμιματική ένωση κατεβάζει ταχύτητα.

Το Ταμείο δεν περιμένει απότομη επιράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ωστόσο προειδoποιεί ότι οι κίνδυνοι επιμένουν, με τον μεγαλύτερο να πηγάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. «Το πρόβλημα δεν είναι ο άμεσος μακροοικονομικός αντίκτυπος, καθώς αυτός είναι 0,1% εδώ, 0,1% εκεί» είπε χαρακτηριστικά στο CNBC η κ. Λαγκάρντ. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη. Όσο αυτή υπονομεύεται τόσο πιο ανησυχητική είναι η τάση για την οικονομία» εξήγησε.

Σημείωσε δε πως οι υψηλοί δασμοί συνιστούν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές πετρελαίου.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα και για τις φτωχές χώρες, ο οποίες τα τελευταία χρόνια ανάκαμψαν, αλλά σήμερα έρχονται αντιμέτωπες με υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων» σχολίασε η κ. Λαγκάρντ. «Είναι πάντα οι πιο φτωχοί εκείνο, που υποφέρουν περισσότερο από τα εμπόδια στο εμπόριο» κατέληξε.