Skip to main content

Λαϊκές αγορές προς Μητσοτάκη: Άμεσα μέτρα για μείωση του ενεργειακού κόστους

Οι αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή του πετρελαίου δημιουργούν έδαφος για αύξηση των τιμών στις λαϊκές αγορές

Μέτρα για άμεση μείωση του ενεργειακού κόστους και του κόστους παραγωγής ζητούν οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην 85η ΔΕΘ.

Οι αυξήσεις στα προϊόντα που πωλούνται, είτε από παραγωγούς είτε από εμπόρους, στις λαϊκές αγορές ήταν πολύ μικρές στη διάρκεια του καλοκαιριού και τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου και αποδίδονται και στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αλλά πρωτίστως στον παρατεταμένο καύσωνα και στις καταστροφές από τις θεομηνίες της χειμερινής και εαρινής περιόδου, που επηρέασαν πολλά προϊόντα.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, Άγγελος Δερετζής, «οι καιρικές συνθήκες και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου ανέβασαν τις τιμές και στο τελικό προϊόν, αλλά όχι σημαντικά. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν το παρατήρησαν επειδή δεν ήταν αξιοσημείωτη αύξηση. Οι τιμές διατηρούνται προς το παρόν σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι παραγωγοί απορρόφησαν ακόμη και τις αυξήσεις στις τιμές των φυτοφαρμάκων. Τώρα όμως με τις αυξήσεις και στο ηλεκτρικό ρεύμα θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα. Θα αυξηθούν οι τιμές στους πάγκους, σε μια σειρά από βασικά διατροφικά προϊόντα. Σκεφτείτε ότι το ρεύμα τροφοδοτεί γεωτρήσεις, θερμοκήπια, αλλά και ψυγεία. Σε συνδυασμό με τη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου και γενικότερα του ενεργειακού κόστους και του κόστους παραγωγής σε υψηλά επίπεδα θα είναι αδύνατο να διατηρήσουμε καλές τιμές για τους καταναλωτές. Κι αυτό ανησυχεί και τους καταναλωτές και εμάς».

Ο κ. Δερετζής δίνει το παράδειγμα της σοδειάς από τις πατάτες, που πλέον είναι αποθηκευμένες σε ψυγεία. Η αύξηση της τιμής του ρεύματος θα περάσει στην τιμή του τελικού προϊόντος άμεσα. Όπως άλλωστε γίνεται με τις αυξήσεις στο ενεργειακό ή στο κόστος καλλιέργειας και παραγωγής, που περνούν με μεγάλη αμεσότητα στο προϊόν που αγοράζει από τη λαϊκή ο καταναλωτής.

«Οι αυξήσεις και οι μειώσεις στις λαϊκές αγορές φαίνονται άμεσα, διότι τα πάντα εξαρτώνται από τον παραγωγό. Τα περισσότερα προϊόντα περνούν από το χωράφι στον πάγκο, στα χέρια του καταναλωτή. Οπότε οι επιπτώσεις φαίνονται άμεσα. Η προσέλευση του κόσμου στις λαϊκές αγορές ειδικά της Θεσσαλονίκης ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα ικανοποιητική και ίσως και μεγάλη. Όμως η κατανάλωση είναι εμφανώς περιορισμένη. Οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν όπως παλιά. Αντί για τέσσερα κιλά ενός προϊόντος τώρα παίρνουν ένα. Έρχονται οι περισσότεροι μεσημέρι και πριν το κλείσιμο της λαϊκής για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές, διότι η αγοραστική δύναμη έχει περιοριστεί. Η κατανάλωση μειώνεται διαρκώς. Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό γενναίες αποφάσεις άμεσα. Στη ΔΕΘ το Σάββατο εμείς ζητούμε να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους παραγωγούς, επειδή αυτό αφορά σε όλη την κοινωνία, σε όλες τις οικογένειες και ειδικά στις πιο αδύναμες οικονομικά, οι οποίες καταφεύγουν στις λαϊκές αγορές για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα οι τιμές μπορεί να εκτοξευτούν μέσα σε λίγες μέρες», δήλωσε ο κ. Δερετζής.