Skip to main content

Lake Spirit: Το οινοποιείο από τη Λίμνη που οραματίζεται ένα βρώσιμο μπουκάλι

Τα αδέρφια Σαρηγιαννίδη, ένας διδάκτωρ Τεχνητής Νοημοσύνης και ένας γιατρός, επενδύουν σε καινοτόμες μεθόδους για ένα διαφορετικό οινοποιείο.

Οραματίζονται ένα high tech οινοποιείο, γεμάτο καινοτομίες από το αμπέλι μέχρι το μπουκάλι, για το οποίο μάλιστα αναζητούν τρόπους να γίνει… βρώσιμο. Με έμπνευση από το πνεύμα μιας λίμνης που κάποτε υπήρχε στον τόπο καταγωγής τους τα αδέρφια Σαρηγιαννίδη, ένας διδάκτωρ Τεχνητής Νοημοσύνης και ένας γιατρός, δημιούργησαν το οινοποιείο Lake Spirit στο χωριό Λίμνη, στον δήμο Βόλβης, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση στο κρασί, θέλοντας όμως να αξιοποιήσουν state of the art τεχνολογικές μεθόδους συνδυασμένες με οργανικές πρακτικές και ελάχιστη δυνατή παρέμβαση.



Το οινοποιείο Lake Spirit (πνεύμα της λίμνης) πήρε σάρκα και οστά στις αρχές του 2020, καθώς ο Γιώργος και ο Σπύρος Σαρηγιαννίδης, δεν ξέχασαν ποτέ τις αγροτικές τους καταβολές. Ο Γιώργος, φυσικός με δύο μεταπτυχιακά στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες και ένα διδακτορικό στην Τεχνητή Νοημοσύνη και ο Σπύρος, γιατρός που εργάζεται σε ερευνητικό κέντρο της Ρώμης, θέλησαν να δημιουργήσουν από την αρχή έναν βιολογικό αμπελώνα στις πλαγιές των Κερδυλίων, κοντά σε μια λίμνη αποξηραμένη από καιρό, το πνεύμα της οποίας περιπλανιέται ακόμα, για να θυμίζει στους λίγους κατοίκους του χωριού τις εποχές που μετοίκησαν από τον Πόντο στην περιοχή.

Με έντονες τις μνήμες από το αμπέλι και το κρασί, με τα οποία είχαν ασχοληθεί τόσο ο παππούς τους όσο και ο πατέρας τους, φύτεψαν τον αμπελώνα το 2014, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν βιολογικός, επιλέγοντας δύο ξένες ποικιλίες, τη sangiovese και την cabernet, για να βγάλουν στην αγορά δύο ετικέτες ερυθρών οίνων, τον Ερωδιό και τον Ήταυρο (σπάνιος ερωδιός). Μάλιστα, το λογότυπο του Lake Spirit είναι ένας ερωδιός, ένα πουλί που εξακολουθεί να επιλέγει να φωλιάσει στον μοναδικό βιότοπο της περιοχής. Σήμερα, ο αμπελώνας φτάνει τα 45 στρέμματα, όπου προστέθηκαν πρόσφατα ασύρτικο και ξινόμαυρο, και η παραγωγή ανέρχεται στις 15.000 φιάλες. Στόχος των αδερφών Σαρηγιαννίδη είναι η niche αγορά του οργανικού και βιολογικού κρασιού και αυτόν τον καιρό κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη Γερμανία.



Το πρότζεκτ για το βρώσιμο μπουκάλι

Πέρα όμως από ένα οινοποιείο που θα διαθέτει στο κοινό υψηλής ποιότητας κρασιά μέσα από μια διαδικασία ελάχιστης παρέμβασης, τα δύο αδέρφια, θέλοντας να αξιοποιήσουν τις επαγγελματικές τους ιδιότητες και την ανησυχία που τους διακρίνει σε ερευνητικό επίπεδο, άρχισαν να αναζητούν τρόπους για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μπουκαλιών τους και τη δημιουργία μιας ακόμα γευστικής εμπειρίας. Έτσι, πειραματίζονται εδώ και λίγο καιρό με ένα βρώσιμο μπουκάλι για τη δημιουργία του οποίου θα αξιοποιηθούν τοπικές πρώτες ύλες. Η ερευνητική αυτή δουλειά ξεκίνησε μέσω συνεργασιών τους στην Ιταλία, με συντονίστρια την οινολόγο σύζυγο του Σπύρου. Σε αυτή τη φάση τα δύο αδέρφια κάνουν δοκιμές με τα υλικά και αναζητούν τους βέλτιστους τρόπους παραγωγής, αλλά και συντήρησης του βρώσιμου μπουκαλιού.



Εκτιμούν μάλιστα πως το εγχείρημά τους θα έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους. Στα πλάνα τους είναι επίσης ένα ακόμα πρότζεκτ, η διατήρηση του κρασιού, αφού έχει ανοιχτεί το μπουκάλι. Οι καινοτομίες αυτές όμως δεν είναι οι πρώτες τους. Ήδη υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης της παραγωγικής διαδικασίας, που αξιοποιεί το Internet of things, από το αμπέλι μέχρι την εμφιάλωση.

«Η τεχνολογία θα φέρει τα επόμενα χρόνια επανάσταση στο πώς το κρασί συσκευάζεται και καταναλώνεται. Μας ενδιαφέρει η γνώση και θέλουμε να τη δώσουμε στην περιοχή. Δυστυχώς το κομμάτι της γεωργίας έχει μείνει πίσω όσον αφορά στην ψηφιοποίηση» λέει στη Voria ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης.  



Η καλλιέργεια του βιολογικού αμπελώνα με οργανικό τρόπο και σεβασμό στο περιβάλλον, η διαχείριση και επεξεργασία των σταφυλιών με τη χρήση συσσωρευμένη γνώσης, η ανάγκη για προστασία των μοναδικών χαρακτηριστικών του τόπου τους, ώστε όλες οι γεύσεις και τα αρώματα να είναι στη διάθεση του καταναλωτή, αλλά και η ανάπτυξη κρασιών που θα φέρνουν αναμνήσεις και θα συνδέουν τους ανθρώπους περιγράφουν με λίγα λόγια το πάθος των δύο αδερφών.