Skip to main content

Λευκορωσία: Την αποκατάσταση της νομιμότητας ζητά η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση θεωρεί την άσκηση ποινικής δίωξης με βάση το άρθρο περί «κατάληψης της εξουσίας» ως μορφή άσκησης πιέσεων και διώξεων.

Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας αντέδρασε σήμερα στην απόφαση της Γενικής εισαγγελίας να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του νεοσυσταθέντος Συντονιστικού συμβουλίου της με την κατηγορία ότι επιχειρεί να προβεί «σε κατάληψη της εξουσίας», δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι οι στόχοι της και οι ενέργειες της είναι ειρηνικές και προσβλέπουν στην αποκατάσταση της νομιμότητας στη Λευκορωσία.

Η αντιπολίτευση θεωρεί την άσκηση ποινικής δίωξης με βάση το άρθρο περί «κατάληψης της εξουσίας» ως μορφή άσκησης πιέσεων και διώξεων κατά των φιλειρηνικών πολιτών. Την δήλωση αυτή έκανε η Όλγκα Καβάλκοβα στο πρακτορείο TASS, η οποία είναι έμπιστο πρόσωπο της πρώην υποψήφιας για την προεδρία της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και είναι μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων είπε ότι «χθες διακηρύξαμε, μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου, ότι οι προθέσεις μας είναι αποκλειστικά ειρηνικές και δεν θέτουμε ως στόχο την κατάληψη της εξουσίας με κανένα μη νόμιμο τρόπο».

Σύμφωνα με την Καβαλκόβα στην βάση της λειτουργίας του Συντονιστικού συμβουλίου «είναι μόνο ο νόμος, σε αντίθεση με τα όργανα τήρησης της τάξης, τα οποία το τελευταίο διάστημα ενεργούν απολύτως με μη νόμιμους τρόπους». «Το βασικό μας αίτημα είναι αποκατάσταση της νομιμότητας στην Λευκορωσία, ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς. Τα όργανα τήρησης της τάξεως πρέπει να εγγυώνται την ασφάλεια μας και να ενεργούν αυστηρά στο πλαίσιο της νομοθεσίας, όπως ενεργεί η δική μας ομάδα», δήλωσε η Καβαλκόβα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης τονίζεται επίσης ότι όλες του οι ενέργειες και οι στόχοι του είναι νόμιμες και βασίζονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας και δεν προβαίνουν σε εκκλήσεις για κατάληψη της εξουσίας, ούτε για βία ανατροπή του συνταγματικού καθεστώτος, ούτε για προδοσία, ούτε για διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων η δολιοφθορών , ή άλλων δράσεων που στοχεύουν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας.

Η Γενική εισαγγελία της Λευκορωσίας άσκησε σήμερα ποινική δίωξη κατά του νεοσυσταθέντος Συντονιστικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης που συγκροτήθηκε μετά τις κινητοποιήσεις που επακολούθησαν των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου στην Λευκορωσία, με την κατηγορία ότι προβαίνει σε εκκλήσεις για κατάληψη της εξουσίας και υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας.

Ο γενικός εισαγγελέας Αλεξάντρ Κονιούκ δήλωσε ότι «η δημιουργία παρόμοιων οργάνων δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και η δραστηριότητα τους είναι μη συνταγματική».

Φωτογραφία: Valery Sharifulin/Tass