Skip to main content

Λευκός Οίκος: Ο Πούτιν κατάφερε να γίνει ο γίγαντας που ενοποίησε το ΝΑΤΟ

Η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι αναφερόμενη σε απειλή για πυρηνικά, είπε πως δεν καταλαβαίνει γιατί αναφέρθηκαν από τη ρωσική πλευρά.

«Οι κυρώσεις στη Ρωσία, στον τομέα της ενέργειας, είναι στο τραπέζι συζήτησης», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Η Τζεν Ψάκι, απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τα επόμενα βήμα στις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία, ως μέτρο για την εισβολή στην Ουκρανία, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτές να επεκταθούν και στον ενεργειακό τομέα. Ωστόσο, είπε πως κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους της χώρας της.

Ακόμη, η κυρία Ψάκι είπε για τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «κατάφερε να γίνει ο γίγαντας που θα έχει ενοποιήσει το ΝΑΤΟ στη σύγχρονη Ιστορία. Τώρα έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι το ΝΑΤΟ είναι απολύτως ενωμένο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας συμφωνούν για την Ουκρανία. Όχι όλοι μεν, αλλά βλέπουμε μια αναβίωση του ΝΑΤΟ, της θέλησης κοινής δράσης, και αυτό είναι ενθαρρυντικό».

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο εμπλοκής πυρηνικών όπλων, απάντησε: «Να πούμε ότι ο κ. Πούτιν μάς λέει ότι απειλείται, ενώ ούτε η Ουκρανία ούτε το ΝΑΤΟ εξέφρασαν την επιθυμία να συγκρουστούν με τη Ρωσία. Δεν αποδεχόμαστε αυτήν την απειλή (για τα πυρηνικά)».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Να θυμηθούμε ότι όλους αυτούς τους μήνες και η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει ότι τα πυρηνικά θα είχαν απολύτως καταστροφικές συνέπειες και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Δεν καταλαβαίνω γιατί αναφέρθηκαν (τα πυρηνικά)» από τη ρωσική πλευρά.

Σε ερώτηση για τις κυρώσεις στη Ρωσία ακόμη και από τη FIFA -την οποία αρχικά η κυρία Ψάκι αποκάλεσε «FOFA»-, απάντησε: «Δεν ήξερα αν είναι FOFA ή FIFA. Συγγνώμη γι' αυτό το λάθος μου, αλλά φάνηκε ότι δεν είμαι σχετική. Όπως ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να πάρει τον κακό τον δρόμο, έτσι και οι υπόλοιποι παίρνουν τον δικό τους δρόμο και θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στον πρόεδρο Πούτιν, ότι έχουμε χτίσει έναν τοίχο να τον αντιμετωπίσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν πράγματι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα αφορούν την ενέργεια, σημείωσε: «Δεν κάναμε κάποια βήματα ως προς το να επιβάλουμε κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εκτός τραπεζιού. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας ανησυχούν πολύ για τις αυξήσεις των τιμών. Έχουμε επιπλέον βήματα να κάνουμε, αλλά επεξεργαζόμαστε όλους αυτούς τους παράγοντες για να προχωρήσουμε σε αποφάσεις».

Ακόμη, μίλησε και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να έρθει οποιαδήποτε κύρωση: «Είδατε πώς απομονώσαμε τις μεγάλες ρωσικές τράπεζες από το Swift. Αυτό έγινε σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Πάντοτε ο σκοπός είναι να μεγιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις για τον πρόεδρο Πούτιν και τους ολιγάρχες και να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες οι επιπτώσεις αυτές για τον αμερικανικό λαό. Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας κυρίως ανησυχούν για τις επιπτώσεις στον ανεφοδιασμό τους. Βεβαίως και μπορούμε να κλείσουμε τη στρόφιγγα, αλλά αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις κυρίως για τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

Παραμένει στο τραπέζι η απαγόρευση ρωσικών πτήσεων στον αμερικανικό εναέριο χώρο

Ακόμη, μέσω της κυρίας Ψάκι, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η απαγόρευση ρωσικών πτήσεων στον αμερικανικό εναέριο χώρο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι ΗΠΑ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παραμένει στο τραπέζι -αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση.

Επισημαίνοντας πως υπάρχουν επίσης πολλές αμερικανικές αεροπορικές εταιρείας που εκτελούν πτήσεις πάνω από τη Ρωσία, προκειμένου να φτάσουν στην Ασία και σε άλλα σημεία του πλανήτη, επισήμανε ότι «λαμβάνουμε υπόψη μια σειρά από παράγοντες».