Skip to main content

Λευκωσία για Pandora Papers: Ουδέν μεμπτό για τον Αναστασιάδη

«Τα δημοσιεύματα ρητώς αναφέρουν ότι καμία εμπλοκή του Προέδρου δεν υπάρχει» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η κυπριακή προεδρία.

Ουδέν μεμπτό εντοπίζεται για τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η κυπριακή προεδρία, αναφερόμενη στις αποκαλύψεις των Pandora Papers.

«Τα δημοσιεύματα ρητώς αναφέρουν ότι καμία εμπλοκή του Προέδρου δεν υπάρχει» υπογραμμίζει η Λευκωσία.

Υπενθυμίζεται πως τα Pandora Papers περιλαμβάνουν αναφορά στο νομικό γραφείο το οποίο είχε ιδρύσει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, με τον ίδιο να απορρίπτει τις υπόνοιες σε βάρος του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας:

«Σε σχέση με δημοσιεύματα ξένου Τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Προεδρία της Δημοκρατίας επισημαίνει τα ακόλουθα:

Τα Pandora Papers αφορούν σε έγγραφα που χρονολογούνται από το 2015 και περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για μεμπτή δραστηριότητα που αφορά 35 νυν και πρώην ηγέτες όπως και 330 δημόσιους αξιωματούχους.

Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ουδέν μεμπτό εντοπίζεται. Τα δημοσιεύματα ρητώς αναφέρουν ότι καμία εμπλοκή του Προέδρου δεν υπάρχει. Όπως ξεκάθαρα καταγράφει η έρευνα ο Πρόεδρος ούτε μετείχε στη δημιουργία ούτε και είχε ή έχει συμμετοχή σε τέτοιου είδους εταιρείες.

Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση, εντοπίζοντας ζητήματα ελέγχου που προέκυπταν από εταιρείες που το νομικό τους καθεστώς παρείχε τη δυνατότητα μη αποκάλυψης των πραγματικών δικαιούχων (Shell Companies και Offshore εταιρειών), ήδη από το 2018 τερμάτισε τη λειτουργία των εταιρειών κέλυφος, ενώ πρόσφατα με νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, επιβάλλεται υποχρέωση τήρησης μητρώου δικαιούχων για όλες τις εταιρείες.

Συνεπώς, η όποια προσπάθεια αναπαραγωγής ανυπόστατων ισχυρισμών, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά μικροκομματικές σκοπιμότητες, και αυτές εις βάρος του θεσμού του Προέδρου και του κύρους της χώρας».

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου